Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...

Velikokrat smo že jedli rižoto, pa naj bo takšno ali drugačno. Obstaja kar veliko načinov priprave in tudi receptov. Mi vam ponujamo kar tradicionalni recept, ki je še najbolj priljubljen.

Sestavine:

  • 450 g riža
  • 230 g piščančjega fileja
  • 1,2 l piščančje osnove ali vode
  • mešana zelenjava (po želji)
  • 30 g masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • 100 g parmezana
  • 1,2 dl suhega belega vina
  • 2 vejici peteršilja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 ščepec žafrana
  • sol, poper

 

Čas priprave:

30 do 60 min

 

Priprava:

V globlji ponvi segrejte olivno olje in na njem prepražite na koščke narezan piščančji file.
Medtem čebulo in česen drobno sesekljajte in ju stresite k piščancu, dodajte pa tudi mešano zelenjavo po želji (korenje, papriko, grah, bučke, gobe). Pražite toliko časa, da se čebula zmehča. Dodajte riž in ga pražite toliko časa, da postekleni (okoli tri minute). Zalijte z belim vinom in mešajte toliko časa, da se ta ukuha.
Če boste rižoto pripravili s piščančjo osnovo (piščančjo juho), tej dodajte žafran, prav tako, če jo boste pripravili z vodo (lahko pa uporabite tudi zelenjavno ali govejo jušno osnovo). Nato rižu prilijte zajemalko vroče osnove. Med občasnim mešanjem kuhajte toliko časa, da se tekočina povsem ukuha. Nato dodajte naslednjo zajemalko osnove, postopek pa ponavljajte okoli 10 minut oziroma toliko časa, da se riž skuha al dente. Rižoto med kuhanjem začinite s soljo in poprom.
Ponev odstavite in v riž vmešajte koščke masla in 30 g drobno naribanega parmezana. Pokrijte in pustite stati tri minute.
Servirano rižoto posujte s peteršiljem in parmezanom.

Priporočamo:

Zraven rižote odlično pašejo tudi razne solate. Po vaši izbiri!!!

 

rizota

Pin It

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc