
Leta 1962 je bila v gostilni Vrtovšek izvedena prva degustacija salam, z namenom določitve najboljšega lokalnega izdelovalca salam. Dogodek je bil zelo odmeven in se je vsako leto povečevalo število domačih izdelovalcev, željnih potrditve kvalitete svojih izdelkov. Kmalu so se priključili še proizvajalci Posavja in Dolenjske.
Večina izdelkov je sodila med salamine in suhe klobase, predimljene; prisotno je bilo veliko napak narejenih že v pripravi surovin in zorenju.
Ob prijetnem druženju so se začele tudi izmenjave izkušenj z namenom izboljšanja kvalitete. Dobrim proizvajalcem je bilo prisluhnjeno in so v svojem lokalnem področju širili zahtevano znanje. Rezultati so bili vidni, saj je kvaliteta salam hitro rastla.
V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so se začele preko turističnih in drugih društev ustanavljati salamarske sekcije, oziroma samostojne organizacijske enote proizvajalcev salam. Tako so organizirane lokalne salamijade v gostiščih g. Jožeta Repovža v Šentjanžu, g. Franca Štritofa, TD Zvon Gradišče, Šmarjeta, gostilna Badovinac ...
Izkazala se je potreba po povezovanju organizatorjev, poenotenju ocenjevanja, protokolu same izvedbe prireditve, tako da se je v teh letih na osnovi izkušenj Sevniških salamarjev, izdelal enotni program za ocenjevanje domačih kmečkih salam. Vsako posamezno društvo, če je hotelo tekmovati na državnem nivoju, odkupiti sodniški program za ocenjevanje.
Od leta 1998 je bil na pobudo g. Jožeta Repovža organiziran zaključni finale salamijad, na katerem so prvič ocenili salame posameznikov iz društev in razglasili najboljšo salamo. V letih 2003 in 2004 so se začele priprave za ustanovitev Zveze društev salamarjev Slovenije. Za nosilca je bilo določeno Društvo salamarjev Sevnica, kjer naj bi bil sedež Zveze in pripravil se je statut nove Zveze.
Kljub temu, da ni prišlo do registracije Zveze društev salamarjev Sloveniji v Sevnici, je le ta neformalno delovala. Člani so se usklajevali na sestankih, reševali skupne in probleme lokalnih organizatorjev.
Organizirano je bilo izobraževanje ocenjevalcev salam v Metliki leta 2012. Na lokalnem pa so potekala predavanja o izdelavi salam, vzreji prašičev, pripravi in poteku izdelave kvalitetne domače salame.
V Sloveniji že veliko let delujejo razna društva, katera povezujejo posamezne izdelovalce suhomesnatih proizvodov na star, tradicionalen način.
Najstarejše društvo je Društvo salamarjev Sevnica, ki to tradicijo neguje že 60 let. Že pred leti je nastala potreba, da se vsa ta društva združijo in to celotno akcijo je vodil Stane Krnc, predsednik društva salamarjev Sevnica.
Pred dvanajstimi leti je simbolično nastala Zveza društev salamarjev. Ker zaradi smrti, gospoda Krnca, predsednika društva salamarjev Sevnica, projekta ni bilo mogoče izpeljati, smo to uresničili, 3. 3. 2017, na 1. redni seji Zveze društev salamarjev Slovenije.

S Statutom smo opredelili osnovne temelje za delovanje zveze, ki je javno, za zagotovitev javnosti dela pa je odgovoren predsednik zveze. Zveza o svojem delu obvešča člane in širšo javnost preko sredstev javnega obveščanja, na sestankih, z zapisniki ter z internetno stranjo in uradnim glasilom, ki ju urejajo glavni in odgovorni urednik in njegov namestnik ter uredniški odbor, ki ga imenuje UO.
Zveza z združevanjem društev s področja izdelovanja salam širi in ohranja tradicionalni način izdelave domačih salam.
Osnovne naloge zveze so izobraževanje in usposabljanje izdelovalcev domačih salam, nadzor nad ocenjevalci in organizacija in koordinacija prireditev.
Vodi tudi sezname članic na območju Slovenije, seznam ocenjevalcev in ocenjevalcev pripravnikov, centralno evidenco o rezultatih članov, centralno evidenco lastnikov zaščitenih receptov za izdelovanje salam. Skrbi za izobraževanje kadrov ter nabavo in izdajo strokovne literature ter tiskovin, ki so skupnega pomena za vse članice.
Član zveze je lahko društvo ali klub salamarjev, ki je registriran v Sloveniji. Člani zveze morajo imeti svoj statut, pravila ali druge akte, ki pa morajo biti usklajeni s statutom ZDSS. Člana predstavlja njen predsednik oziroma njegov namestnik ali pooblaščenec.
Člani zveze morajo delovati v skladu s statutom ZDSS in drugimi splošnimi akti ter sklepi organov zveze. Plačevati morajo članarino in druge obveznosti v skladi s sprejetim finančnim načrtom iz. cenikom zveze. Prav tako morajo aktivno sodelovati v organih Zveze, obveščati zvezo o svojem delu in ciljih, ter dostavljati evidenco o rezultatih tekmovanj. O predvidenih prireditvah, ki so pomembne za pripravo letnega načrta prireditev, morajo ZDSS pravočasno obvestiti. ZDSS ima upravne in strokovne organe. Upravni organi ZDSS so: Skupščina zveze, Upravni odbor zveze, Nadzorni odbor zveze in Disciplinska komisija zveze. Strokovna organa ZDSS pa sta: Zbor ocenjevalcev in Strokovni svet ocenjevalcev. S statutom Zveze pa so opredeljene vse njihove naloge.
Vse skozi pa je Zveza črpala vse izkušnje iz društva salamarjev Sevnica, tako kot na organizaciji Sevniške salamiade in pa tudi njihovega mednarodnega sodelovanja v raznih sosednjih državah. Predstavniki zveze smo se udeleževali na mednarodnih tekmovanjih v salamah in tudi društvo salamarjev Sevnica nas je vpeljalo kot Zvezo na to mednarodno okolje.
Zveza društev salamarjev Slovenije je v letu 2025 postala član Turistične zveze Slovenije. V sklopu Zveze društev salamarjev Slovenije, v katero je vključenih 18 društev, je bilo letu 2025 organiziranih 14 lokalnih salamiad. Društva so pridobila in ocenila 544 vzorcev domačih salam. Od teh ocenjenih salam je bilo na 29. finale slovenskih salamiad v Sevnici uvrščenih 83 vzorcev ( 15 % iz vsakega društva, upoštevano pravilo 1 salama 1 naslov). UO ZDSS je določil 6 člansko ocenjevalno komisijo, katera bo 31.05.2025 v gostilni Vrtovšek v Sevnici ocenila vse prispele vzorce domačih salam. Razglasitev rezultatov bo 07.06.2025 pod velikim prireditvenem šotorom na igrišču pri Športnem domu Sevnica.
Vir: KŠTM Sevnica
