Brezplačna objava!!!-Napoved 14. festivala modre frankinje na sevniškem gradu
31. 5. bo v parku gradu Sevnica potekal tradicionalni že 14. festival modre frankinje. Začetek festivala je napovedalo ocenjevanje modrih frankinj, ki je 24. 4. potekalo na Posestvu Krakovo v Sevnici. Strokovna komisija Robert Gorjak (predsednik komisije, mednarodni ocenjevalec vin, ustanovitelj vinske šole Belvin, dipWSET, Slovenija), dr. Klemen Lisjak (Kmetijski inštitut Slovenije), Grega Repovž (Gostilna Repovž, sommelier in predsednik Združenja JRE Slovenija, Slovenija), Ožbej Peterle (sommelier, dipWSET, Slovenija), dr. Guillaume Antalick (doktor enologije, Univerza v Novi Gorici, Francija/Slovenija), Francois Botton (Domaine Slapšak, Slovenija/Francija), Veronika Frelih (enologinja, Klet Frelih, Šentrupert, Slovenija), Nina Bratovž (Aktualna najboljša evropska sommelierka po izboru združenja JRE, Restavracija JB, Ljubljana, Slovenija), Jure Grubar (Klet Krško, direktor in enolog, degustator, Slovenija)in Emanuel Rosier (sommelier, manager pri Star Wine, Francija) je ocenila 39 prispelih vzorcev.
Tokrat v le treh kategorijah; rose, aktualni letnik (letnik 2023) in starejše modre frankinje. Lanskoletni prvak Klet Krško, zanjo direktor in enolog Jure Grubar, bo na podelitvi priznanj na 14. festivalu modre frankinje ob 16.30 na prireditvenem prostoru prenosni pokal Festivala modre frankinje predal Ferdotu Pinteriču iz Sromelj, vinorodni okoliš Bizeljsko-Sremič. Obiskovalci lanskoletnega festivala so si ga lahko zapomnili po visokih ocenah že na lanskoletnem ocenjevanju, letos pa je med šest uvrščenimi frankinjami v finalni izbor za Prvaka festivala modre frankinje člane strokovne ocenjevalne komisije prepričala modra frankinja letnika 2022 iz njegove kleti.
V ožji izbor za Prvaka so se sicer uvrstile še frankinje Vinske kleti Šuklje, Marjana Jeleniča, Kleti Krško (Kmečka zadruga Krško) ter modra frankinja Mihe Založnika iz Slovenskih Konjic, vse starejši letniki. Najvišje med aktualnim letnikom (letnik 2023) so se uvrstile frankinje Vina Dular, Jožefa Artnaka in Ferdota Pinteriča. Med roseji pa so člane strokovne komisije najbolj navdušili Verstovšek Estate d.o.o., Zlati grič in Vinska klet Metlika.
Ljubitelji te avtohtone slovenske sortebodo lahko modre frankinje več kot dvajsetih vinarjev poskušali na prireditvenem prostoru pod šotorom med 16. in 21. uro. Za kulinariko bodo tudi letos skrbeli člani Združenja JRE Slovenija. Tokrat bosta kuhali ekipi domače Gostilne Repovž ter Restavracija Strelec z ljubljanskega gradu, ki se ponaša tudi z Michelinovo zvezdico.
Organizator obljublja, da bo pester tudi spremljevalni program. V Kleti modre frankinje se bo ob 17. uri odvila prva od dveh delavnic, Modri Sip&Paint, kjer bodo udeleženci uživali v povezovanju likovnega izražanja – slikanja ter degustaciji modrih frankinj. Ob 18.30 bo v dvorani Alberta Felicijana delavnica 'Modre frankinje 14. ocenjevanja in izbrani lokalni prigrizki', ki jo bo vodil Ožbej Peterle, tudi član strokovne ocenjevalne komisije. Delavnica bo potekal av sklopu projekta Mislim modro, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Ob 18. uri bo s startom v atriju gradu, obiskovalcem na voljo tudi brezplačen ogled gradu.
Ponudbo na 14. festivalu modre frankinje bodo dopolnili še ponudniki KBZ Sevnica Premium. Druženje se bo izpod šotora nato premaknilo v grajski atrij, kjer bo ob zvokih glasbe, za katero bo skrbel DJ Manuel, in postrežbi ekipe Kavarne Špica, zabava trajala še dolgo v noč.
Organizator KŠTM Sevnica sporoča, da na letošnjem 14. festivalu modre frankinje vstopnine ni. Na razstavnih prostorih bo potekalo plačilo z boni, kot pred leti. Kavcija za kozarec 5 €. Obiskovalce prav tako pozivamo, da se odločijo za trajnostni način potovanja in pridejo v Sevnico z vlakom. Iz mesta bo organiziran brezplačen prevoz z avtobusom. Uporabo le tega priporočamo tudi vsem, ki bodo prišli z avtomobilom, saj je število parkirnih mest na gradu omejeno. Dogodek bo v vsakem vremenu. Prireditev pa bo potekala v duhu zmanjševanja odpadkov.
Vabljeni.
Vir: KŠTM Sevnica