Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

cudezni december23


Najbolj čarobni mesec v letu bo postregel s številnimi dogodki, v Sevnici pa je v letošnjem letu posodobljena tudi praznična okrasitev, ki se bo skupaj z javno razsvetljavo prižgala v ponedeljek, 4. decembra 2023.
Uvod v praznični december bo v nedeljo, 3. decembra 2023, ob 14. uri, ko bodo v Loki pri Zidanem Mostu odprli 10. razstavo adventnih venčkov. Tradicionalni Vencember, ki ga v Turističnem društvu Loka pri Zidanem Mostu ustvarjajo že 10 leto, bodo s pesmijo obogatili Oktet Jurij Dalmatin.
Ob 18. uri pa bo v Kulturni dvorani Sevnica Večer moškega petja, saj 3. decembra obeležujemo tudi Ta veseli dan kulture. Nastopili bodo Boštanjski prijatelji, Pevska skupina Lira iz Krmelja, Pevska skupina Fantje iz Razborja, Oktet Jurij Dalmatin iz Boštanja, Šentjanški jurjevalci in Pevska skupina Encijan Planinskega društva Lisca Sevnica.
Na ta dan bo tudi potekal tradicionalni pohod Z lučko na grad. Ob 17. uri bo zbor na Glavnem trgu, pohodnike pa bodo spremljali člani Planinskega društva Lisca Sevnica. V grajskem atriju bo potekal kulturni program, ki ga pripravlja podružnična šola Studenec. Vstop je prost.
Že jutri, 2. decembra 2023, bo od 8. do 12. ure potekala Decembrska kmečka tržnica z bogato ponudbo živilskih pridelkov in izdelkov ter rokodelskih izdelkov, predstavili se bodo tudi ponudniki, ki so vključeni v kolektivno blagovno znamko Sevnica Premium. Decembrska kmečka tržnica bo nato odprta še 9., 16. in 23. decembra.
Tradicionalni božični koncert Godbe Sevnica bo v Športnem domu Sevnica v soboto, 16. decembra 2023, ob 18. uri. Pripravljajo koncert muzikalov z vokalno gostjo Zalo Smolnikar – Záli. Za najmlajše bo v sklopu abonmajske ponudbe KŠTM Sevnica v četrtek, 21. decembra 2023, ob 17. uri predstava Muca Copatarica in prihod Božička.
Osrednje prednovoletno dogajanje bo potekalo v soboto, 30. decembra 2023, na Kmečki tržnici in na Trgu svobode. Ob 17. uri bo otroška predstava, uro kasneje pa prihod Dedka Mraza. V nadaljevanju se bodo zvrstili nastopi Ansambla Plamenci in Vokalne skupine Veritas, ob 21. uri pa bodo kot osrednji gostje nastopili Kvartopirci. Poskrbljeno bo tudi za okrepčila, saj bo od 17. do 22. ure bo odprta tudi Decembrska sevnš'ka kuhinja.
Posodobljena je tudi praznična okrasitev Sevnice. Na osrednjih točkah v mestu, na Trgu svobode, na Kmečki tržnici, na Glavnem trgu in na Gradu Sevnica bodo v mesecu decembru razveseljevale trajnostne jelke, severni jeleni, girlande, foto kotički in drugi osvetljeni elementi. Skupaj s prazničnimi sevniškimi voščenkami, ki krasijo mogočna mestna drevesa in praznično okrašeno javno razsvetljavo bodo zaokrožili praznično podobo mesta.
Čudežni december v občini Sevnica je namenjen vsem občankam in občanom. To je čas druženja, praznovanj, topline in veselih pričakovanj, ki jih prinaša prehod v novo koledarsko leto. Ob tem bo pred novo urejenim Mladinskim centrom Sevnica v decembru tudi Drevo želja, kjer si občani lahko izmenjajo dobre misli in majhne pozornosti.

Otvoritev novega garažnega prizidka Gasilskega doma Sevnica
V pričakovanju vozila za reševanje iz višin in globin je Prostovoljno gasilsko društvo Sevnica pristopilo k ureditvi novega garažnega prizidka k gasilskem domu. Občina Sevnica je hkrati rekonstruirala in razširila uvoz na parkirne površine. S tem so uspešno zaključene vse priprave na dobavo gasilskega vozila, ki ga PGD Sevnica skupaj z Gasilsko zvezo Sevnica in Občino Sevnica pričakujejo v naslednjem letu. Na priložnostnem dogodku, ki je potekal 28. novembra 2023, sta bili pridobitvi predani namenu. Hkrati je bilo v uporabo simbolno predano tudi novo gasilsko vozilo za prevoz moštva.
Zbrane je uvodoma nagovoril predsednik PGD Sevnica Štefan Teraž. Zahvalil se je vsem donatorjem in podpornikom, ki so društvu omogočili financiranje gradnje garažnega prizidka. Garažni prostori so sedaj primerne dimenzije za parkiranje novega vozila za reševanje iz višin in globin, ki bo dobavljeno v naslednjem letu. Povzel je poslanstvo in delovanje prostovoljnega gasilskega društva s poklicnim jedrom. V sklepnem delu nagovora se je vnovič zahvalil vsem sodelujočim pri projektu in vsem, ki so s svojimi donacijami izkazali tudi moralno podporo društvu.

Nov garažni prizidek in novo gasilsko vozilo

Župan Srečko Ocvirk je v svojem nagovoru poudaril, da je prav, da se namenja pozornost novim pridobitvam, prav pa je tudi, da se podpira prostovoljna gasilska društva pri njihovem delovanju, saj so ključna za primeren odziv na številne intervencije, ki se dogajajo vsak dan. Na tak način se krepi varnost v lokalni skupnosti. Izrazil je zadovoljstvo ob tem, da se PGD Sevnica in tudi druga prostovoljna gasilska društva v občini nenehno usposabljajo, s tem pa ohranjajo primerno pripravljenost operativnih jeder društev. Ob tem se je tudi zahvalil vsem prostovoljnim gasilcem za nesebično pomoč in vsem donatorjem za podpiranje gasilskega delovanja.
Sledila je simbolna otvoritev garažnih prostorov in predaja ključev novega vozila. Za podporo se je ob tem zahvalil tudi poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica Rok Štirn.
Nove pridobitve je blagoslovil sevniški župnik Brane Balažic. V sklepnem delu prireditve so podelili tudi zahvale vsem donatorjem in sodelujočim pri projektu.
Dogodek je povezovala članica PGD Sevnica Tatjana Mlakar, z glasbenim programom pa so ga popestrili trobilni kvintet KD Godba Sevnica.

pgdsevnica prizidek

Slavnostna podelitev štipendij Občine Sevnica
V sredo, 29. novembra 2023, je v konferenčni dvorani Komunale Sevnica potekala slavnostna podelitev štipendij Občine Sevnica. Občinske štipendije se podeljujejo že vrsto let, z njimi pa želi Občina Sevnica pomagati mladim, ki se odločajo za deficitarne poklice, mladim prevzemnikom kmetij in nadarjenim študentom s področja kulture do želene izobrazbe.
V šolskem letu 2023/2024 je bilo podeljenih 41 štipendij za deficitarne poklice, 1 štipendija za bodočega prevzemnika kmetije in 2 štipendiji za nadarjena študenta, ki se v tujini izobražujeta na področju kulture, natančneje glasbe.
Uvodoma je prejemnike štipendij, njihove bližnje in ostale zbrane na dogodku pozdravil župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. Poudaril je pomen vzpostavljanja odgovornosti mladih, vključevanja v družbeni prostor in povezovanja z lokalnimi podjetji. Domača podjetja nudijo številne karierne priložnosti, med njimi pa so tudi visoko tehnološka delovna mesta, ki omogočajo karierno udejstvovanje tudi na mednarodni ravni.
Sledila je predstavitev občinskih štipendij skozi pogovor s štirimi posamezniki, ki so štipendijo Občine Sevnica prejemali v preteklosti oziroma jo še prejemajo. Nadarjena glasbenika Sara Praznik in Jeromej Kostajnšek sta opisala, kako je študirati v tujini. Oba sta še študenta, hkrati pa postajata vse bolj aktivna in prepoznana v domačem okolju, Sara kot odlična solistka, Jeromej pa kot dirigent novoustanovljenega Big Band Sevnica. Oba si po končanem študiju želita zaposlitve v sevniški občini. Franci Kozinc, ki je občinsko štipendijo prejemal pred tridesetimi leti, je na kratko opisal svoje sodelovanje z domačim podjetjem Tanin, ko je bil sam mlad prevzemnik kmetije in poudaril, da je priložnosti za sodelovanje in karierno rast v domačem okolju veliko. Kristjan Prah, ki je štipendijo za deficitarna poklica gastronom hotelir in gastronomski tehnik prejemal pred nekaj leti, nato pa se s pridobljeno izobrazbo uspešno zaposlil v lokalnem okolju, je poudaril, da se je odločil prav, saj je z izobraževanjem sledil svojim ciljem, danes pa dela na področju, ki ga izjemno veseli.

V sklepnem delu dogodka je župan prejemnikom štipendij predal pogodbe, s tem pa simbolno štipendije tudi podelil. Dogodek so s kulturnim programom zaokrožili Sara Praznik, Jeromej Kostajnšek in Aleš Štricelj. Občina Sevnica želi vsem prejemnikom štipendij uspešno nadaljevanje izobraževanja.

podelitev stipendij

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini
Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini so Policijska postaja Sevnica, Občina Sevnica in Socialno-varnostni sosvet Občine Sevnica pripravili sporočilo za javnost in plakat, s katerim želijo lokalno skupnost opolnomočiti o problematiki nasilja nad ženskami in nasilja v družini.

Problematiki nasilja nad ženskami in nasilja v družini se na Policijski namenja posebna pozornost, tako na operativni kot preventivni ravni. V teh dneh, ko obeležujemo mednarodne dneve boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini pa še intenzivneje spodbujamo žrtve k prijavi nasilja.
Nasilje nad ženskami predstavlja resen družbeni problem, ki zahteva pozornost celotne skupnosti. Pogosto se zgodi, da žrtve trpijo v tišini, ne da bi se obrnile na pomoč, bodisi zaradi strahu, sramu ali zato, ker ne vedo, kako se soočiti s situacijo.

Zakaj je pomembno prijaviti nasilje:
Varnost žrtve: Prijava nasilja omogoča takojšnje ukrepanje in zaščito žrtve.
Preprečevanje ponovitve: Prijava nasilja pomaga preprečiti nadaljnje zlorabe in ščititi druge morebitne žrtve.
Kaznovanje storilcev: Prijave nasilja omogočajo pravosodnim organom, da ustrezno ukrepajo proti storilcem in jih postavi pred odgovornostjo.
Pomoč žrtvam: Prijave nasilja omogočajo žrtvam da najdejo različne oblike pomoči in podporo za žrtve nasilja.
Pozivamo žrtve nasilja in vse, ki imate informacije o morebitnih primerih nasilja nad ženskami, da nemudoma stopite v stik s Policijsko postajo Sevnica na telefonsko številko 07 81 61 800, ali pa nasilje prijavite na številko 113 ali na anonimni telefon 080-1200 oziroma se zglasite na Centru za socialno delo Posavje, Enota Sevnica. Vaša prijava je morebiti edina možnost za žrtev, da izstopi iz kroga nasilja in se ji zagotovi potrebna pomoč.
Zahvaljujemo se vam za sodelovanje pri ustvarjanju varnejše skupnosti za vse.

prijavi nasilje

Nocoj bo odprtje prenovljenega Mladinskega centra Sevnica
Mladinski center Sevnica je vizualno osvežen in programsko prenovljen. Nocoj bo ob 19. uri potekala otvoritev s predstavitvijo novih vsebin mladinskega centra, ki jo bo glasbeno popestril gost Jaz sem Dani, prepoznan tudi kot Slovensko Bodalol. Ob 20. uri bo sledil koncert skupine Vraževerje.

mladinski center

VIR: Občinska uprava Občine Sevnica

 

Voščene zgodbe Sevničanke Tjaše Mesinger prejele še eno priznanje
Tjaša Mesinger, idejna avtorica sevniškega spominka Voščene zgodbe (An Apple, a Bee and a Tree) , je v sklopu predstavitvenih aktivnosti za ta unikatni izdelek skupaj s svojo ekipo ustvarila promocijski filmček z istoimenskim naslovom.

Promocijski film je na mednarodnem tekmovanju Food Film Menu, v katerem je sodelovalo 54 videov, prejel priznanje v kategoriji Best Young Director. Priznanje je v Gironi v Španiji na Gironskem filmskem festivalu podelil Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT). Film nosi pomembno sporočilo dediščine, tradicije in neokrnjene narave naših krajev.
Spomnimo, darilni paket Voščene zgodbe/An Apple, a Bee and a Tree je nastal kot nadgradnja že tako priljubljenih Čeberol’c Tjaše Mesinger v sodelovanju s KŠTM Sevnica in nosi certifikat kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium, katere lastnik je Občina Sevnica, koordinacija aktivnosti znotraj znamke pa je v domeni KŠTM Sevnica.
Paket Voščene zgodbe je lahko lepo darilo za prihajajoče decembrske dni in ga je po predhodnem naročilu mogoče kupiti tudi v Doživljaju, Glavni trg 19 v Sevnici ali na spletni strani Kreativnega zavoda Art Kamra.

VIR: KŠTM Sevnica Občina Sevnica

Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje nfbvhhnt Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc