Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

zupanovo vino2023

Naslov Županovo vino 2023 Stanetu Možiču
V petek, 19. maja 2023, je v sklopu 13. Festivala modre frankinje potekala razglasitev Županovega vina za leto 2023. Letošnje izbrano vino sorte bizeljčan je pridelal Ivan Možič iz Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj.
Županovo vino je protokolarna blagovna znamka z dolgoletno tradicijo. Strokovni izbor, 18. po vrsti, so opravili v Društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Vzorce vin je ocenjevala strokovna komisija, sestavljena iz članov vseh vinogradniških društev sevniške občine, pod vodstvom priznanega vinarskega strokovnjaka Jureta Grubarja.
Ob razglasitvi je župan Srečko Ocvirk izpostavil, da je Županovo vino kot protokolarno darilo skozi leta nadgradenj in tradicije postalo pomemben povezovalec in promotor vsega sevniškega. Z razvojem je ta blagovna znamka pomembno pripomogla k utrjevanju lokalne identitete in k promociji sevniških vin, kulinarike in kakovostne turistične ponudbe. Pri tem je poudaril, da je prav to temeljno poslanstvo Županovega vina.
Zbrane je nagovoril tudi predsednik Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj Jože Simončič. Poudaril je, da vsekakor ni naključje, da grajsko pobočje krasi vinograd in da se v sevniški občini pijejo kakovostna vina. Izrazil je ponos ob dolgoletni tradiciji podeljevanja naziva Županovo vino. »Izbrana sorta, Bizeljčan PTP, vsekakor sodi na piedestal dobrih vin in ponosni smo na to vino«, je poudaril.
Matej Kuhar, podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, je izrazil zadovoljstvo ob tem, da v sevniški občini delujejo kar štiri vinogradniška društva, ki negujejo dolgoletno tradicijo izbora županovega vina. Hkrati se Sevnica lahko pohvali tudi s Festivalom modre frankinje, ki še dodatno utrjuje tradicijo vinogradništva na sevniškem.
Milan Simončič, član Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, je strnil nekaj poudarkov o tradiciji vinogradništva na območju Sevnice in Boštanja, ki jih je zapisal v strokovni monografiji »Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne«.
Predsednik ocenjevalne komisije in priznan vinarski strokovnjak Jure Grubar je izrazil ponos ob tem, da si župani za protokolarna darila izbirajo lokalna vina. Poudaril je, da je prijetno sodelovati z vsemi vinogradniškimi društvi iz sevniške občine, saj se ocenjevanj vselej lotevajo na primeren in strokoven način.
O letošnjem zmagovalcu so odločale minimalne razlike, saj je strokovna komisija ocenjevala vzorce zgolj dveh vinarjev. Mesto podprvaka razglasitve je tako pripadlo vinarju Silvu Pinozi, naslov Županovo vino 2023 pa je prejel Stane Možič. Zmagovalec se je ob prejemu naziva zahvalil družini za vso podporo in županu Srečku Ocvirku za organizacijo prireditve. Kulturni program so sooblikovali Neža Simončič in Fantje z Razborja, dogodek je povezovala Lara Lisec.

 

Ureditev ceste in pločnika na Vrhu pri Boštanju
V mesecu maju se zaključuje celovita ureditev cestno-prometne infrastrukture na Vrhu pri Boštanju.

vrh bostanj

Izvedena so bila vsa potrebna dela, med njimi stabilizacija brežine, ureditev tampona cestišča, ureditev odvodnjavanja in postavitev javne razsvetljave. Cestni odsek v dolžini okoli 400 metrov je na novo asfaltiran, urejeni sta vertikalna in talna signalizacija. Trenutno poteka še ureditev ograje na opornem zidu.
Z ureditvijo cestnega odseka se je izboljšala podoba kraja, vsakdanje poti prebivalcev in obiskovalcev Vrha pri Boštanju pa so varnejše.

160 let slovenskega sokolsko-športnega gibanja
V Sevnici so v sredo, 24. maja 2023, obeležili 160. obletnico delovanja slovenskega sokolsko-športnega gibanja. Priložnostni dogodek je bil prvi v seriji prireditev, ki se bodo ob tem visokem jubileju zvrstile v različnih slovenskih krajih.
Uvodni del dogodka je potekal na sevniškem gradu, kjer so zbrane nagovorili župan Srečko Ocvirk, vodja oddelka za družbene dejavnosti Občine Sevnica Mojca Sešlar, predsednik Sokolske zveze Slovenije Dušan Gerlovič in predsednica Športnega društva Partizan Sevnica Sara Martinšek. Pozdravne besede sta zbranim namenila tudi predsednik Judo kluba Sokol Ljubljana Darko Krašovec in izr. prof. dr. Janez Vodičar iz Fakultete za šport.
Osrednja gostja je bila Veronika Bělecká iz veleposlaništva Republike Češke, ki je spregovorila o zgodovini češkega sokolskega gibanja. Prvo telovadno društvo Sokol je namreč nastalo v Pragi, slovensko sokolsko društvo pa je bilo ustanovljeno po njihovem zgledu.

 sokolstvo

Gostje so se nato udeležili predstavitve programa Sokolske zveze Slovenije »Miška ELI in Sokolček«, po katerem vadijo naši najmlajši občani in občanke ter odrasli in otroci s posebnimi potrebami. Izvaja ga Športno društvo Partizan Sevnica pod vodstvom Estere Savić Bizjak. Ob tem so bila telovadcem podeljena tudi priznanja.

Vnovič prostovoljstvu prijazni
Občina Sevnica je za sistematično spodbujanje prostovoljstva, zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij in soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti vnovič prejela naziv Prostovoljstvu prijazna občina.
Občina Sevnica se s ponosom in hkrati veliko mero odgovornosti zaveda, kako številčno se občani vključujejo v raznolike prostovoljske aktivnosti. Poleg zavzetosti posameznikov, ki nesebično namenjajo svoj čas različnim dejavnostim, k prostovoljstvu prispeva tudi lokalna skupnost, ki finančno podpira številne dobrodelne dogodke in društvene dejavnosti. Prostovoljskim organizacijam zagotavlja sistemsko finančno podporo za programe, redno delo, izobraževanja in usposabljanja, pa tudi možnost uporabe javnih prostorov.

Podelitev naziva Prostovoljstvu prijazna občina

Priznanje občini je na priložnostnem dogodku, Slovesnemu dnevu prostovoljstva, ki je potekal 23. maja 2023, prevzela vodja oddelka za družbene dejavnosti Občine Sevnica Mojca Sešlar.

VABILO NA DOGODEK

grozdetov vecer1

 

 

srebrni glas1

VIR: Občinska uprava Občine Sevnica

 

Pin It

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc