Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

Občinske novice Občine Sevnica tega tedna, ki si jih lahko preberete v nadaljevanju, ter dogodki in prireditve

sevnica2023

Tradicionalno srečanje z duhovniki
Župan Srečko Ocvirk se je v torek, 31. januarja 2023, srečal z duhovniki, ki delujejo v župnijah občine Sevnica. Srečanja so se udeležili celjski škof, msgr. dr. Maksimilijan Matjaž, predsednik in podpredsednik Sveta Krajevne skupnosti Boštanj Vincenc Knez in Tomaž Lisec, direktor občinske uprave Zvone Košmerl in vodja Oddelka za družbene dejavnosti na Občini Sevnica Mojca Sešlar.

 

Na prijetnem druženju je po uvodnih pozdravih domačega župnika Andreja Golčnika in predsednika KS Boštanj Vincenca Kneza župan Srečko Ocvirk spregovoril o sodelovanju med župnijami, krajevnimi skupnostmi in Občino Sevnica na številnih področjih družbenega in kulturnega življenja ter ohranjanja dragocene kulturne dediščine, kjer se odgovornosti in interesi dopolnjujejo. Zbrane je nagovoril tudi celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž, ki je poudaril pomen dobrega sodelovanja in pohvalil tradicijo organizacije srečanj lokalne skupnosti in župnij. Sledil je ogled jaslic v boštanjski župnijski cerkvi Povišanja sv. Križa, ki jih je pred božičem skrbno postavil Ciril Udovč. Zaključek z neformalnim druženjem je potekal v gostišču Dolinšek na Vrhu pri Boštanju.

V naslednjem tednu številni kulturno obarvani dogodki Slovenski kulturni praznik bo v Sevnici obeležen s tradicionalno osrednjo slovesnostjo na predvečer praznika in z raznolikimi kulturnimi vsebinami na dan praznika, 8. februarja 2023.

Slovesna počastitev slovenskega kulturnega praznika bo v torek, 7. februarja 2023, ob 18. uri v Kulturni dvorani Sevnica. Na slovesnosti bodo podeljene Prešernove plakete in priznanja Zveze kulturnih društev Sevnica za dosežke na področju kulturnega ustvarjanja. Zbrane bosta pozdravila župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak. Slavnostna govornica bo dr. Alenka Rebula Tuta, pisateljica, pesnica, predavateljica in psihologinja. Kulturni program bodo sooblikovali KD Mešani pevski zbor Lisca Sevnica, Društvo Trg Sevnica in Sara Praznik. V preddverju dvorane bo na ogled razstava izbranih likovnih del XXII. Mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2022. Organizatorji dogodka so Občina Sevnica, Zveza kulturnih društev (ZKD) Sevnica, Knjižnica Sevnica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava (JSKD OI) Sevnica in Javni zavod za kulturo, turizem, šport in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica.

 

Na dan praznika, 8. februarja 2023, KŠTM Sevnica vabi na dan odprtih vrat Gradu Sevnica in skupaj s Posavskim muzejem Brežice na dan odprtih vrat muzejsko obujenega brivsko-frizerskega salona Kreutz.

Tako sevniški grad kot tudi salon bosta odprta od 15. do 18. ure, na gradu bo ob 15.30 potekal vodeni ogled. V Albert Felicijanovi dvorani bo prvič predstavljena novost, virtualni sprehod po posavskih gradovih z VR očali. Tudi v salonu Kreutz si bodo obiskovalci lahko ogledali novo pridobitev in sicer ogledalo z izkušnjo obogatene resničnosti (AR), ki na zabaven način prikazuje pričeske iz različnih časovnih obdobij.

Muzejsko obujen brivsko-frizerski salon Kreutz

 

Ob 15. uri bo izpred kužnega znamenja na Glavnem trgu potekal sprehod do spomenika kmečki uporov s strokovnim vodenjem Posavskega muzeja Brežice. Dogodek bo posvečen 450. obletnici hrvaško- slovenskega kmečkega upora.

 

S proslavo bodo kulturni praznik 8. februarja 2023 ob 17. uri obeležili tudi na Blanci. V kulturni dvorani bodo nastopili Godba Blanški vinogradniki, učenci OŠ Blanca, Ljudske pevke KUD France Prešeren Blanca, KUD Poklek, Družina Drstvenšek in Jure Klenovšek. Slavnostna govornica bo Ksenija Juh. V četrtek, 9. februarja 2023 bodo slovenski kulturni praznik z dobrodelnim dogodkom »Prijaznost ne pozna meja« obeležili tudi v Osnovni šoli Tržišče. Ob 18. uri bodo v telovadnici šole nastopili Otroški in Mladinski pevski zbor OŠ Tržišče, Vokalna skupina Veritas, Ansambel Šentjanci, Dolenjskih 5 in Firbci. V petek, 10. februarja 2023 bodo ob 18. uri v TVD Partizan Boštanj s podelitvijo priznanj zaslužnim krajanom in s kulturnim programom OŠ Boštanj obeležili tudi praznik Krajevne skupnosti Boštanj. Za raznovrstno dogajanje ob prazniku slovenske kulture so v sevniški občini poleg krovnih organizacij, to so ZKD Sevnica, JSKD OI Sevnica in KŠTM Sevnica, zaslužna številna aktivna društva, ki delujejo na različnih področjih ljubiteljske kulture in ustvarjanja.

______________________________________________________________________________________________________________________

Prijazno vabljeni na slovesno počastitev SLOVENSKEGA KULTURNEGA PRAZNIKA V TOREK, 7. FEBRUARJA 2023, OB 18. URI v Kulturno dvorano Sevnica. Kulturni program: KD Mešani pevski zbor Lisca Sevnica | Društvo Trg Sevnica | Vokalna skupina Veritas Slavnostna govornica: dr. Alenka Rebula Tuta, pisateljica, pesnica, predavateljica, psihologinja Pozdravna nagovora: Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica Jože Novak, predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Podeljene bodo Prešernove plakete in priznanja Zveze kulturnih društev Sevnica za dosežke na področju kulturnega ustvarjanja. V preddverju dvorane bo na ogled razstava izbranih likovnih del XXII. Mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2022.

 

Osrednja slovesnost ob prazniku KRAJEVNE SKUPNOSTI BOŠTANJ 10. februar 2023 ob 18. uri TVD Partizan Boštanj PODELITEV PRIZNANJ SVETA KRAJEVNE SKUPNOSTI KULTURNI PROGRAM OSNOVNE ŠOLE BOŠTANJ Vljudno vabljeni. SVET KRAJEVNE SKUPNOSTI BOŠTANJ

 

VIR: Občinska uprava Občine Sevnica

 

POJASNILO!!! Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevka, mi le povzemamo in objavljamo novice, ki so nam posredovane in dostopne!!!

Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje pmiejzhc Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!

©Radio Slovenc