Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

Slavnostna podelitev štipendij Občine Sevnica! Včeraj je župan Srečko Ocvirk na slavnostnem sprejemu simbolno podelil štipendije dijakom in študentom za šolsko leto 2022/2023.

aed resuje zivljenja

 


Občina Sevnica že vrsto let s štipendijami podpira mlade, ki se izobražujejo na smereh deficitarnih poklicev, na področju kmetijske, živilske in gozdarske stroke kot bodoči
mladi prevzemniki kmetij, ter nadarjene posameznike, ki se izobražujejo na področju kulture. V šolskem letu 2022/2023 je Občina Sevnica podelila 30 štipendij in sicer: 2 štipendiji za nadarjene dijake in študente s področja kulture, ki se izobražujejo v tujini, 2 štipendiji za bodoče prevzemnike kmetij in 26 štipendij za deficitarne poklice v skupni vrednosti 36.775 evrov. Štipendiranje dijakov in študentov s področja kulture Občina Sevnica v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Posavje, ki tehnično izpelje razpis, izvaja od leta 2008. V letošnjem letu sta se na razpis prijavila in štipendijo prejela Jeromej Kostajnšek in Eva Kotar. Proračunska sredstva za štipendiranje bodočih prevzemnikov kmetij Občina Sevnica namenja že več kot 25 let. S tem finančno pomaga rednim dijakom in študentom iz sevniške občine, ki se izobražujejo na področju kmetijske, živilske in gozdarske stroke, da bodo lahko po zaključenem šolanju postali mladi prevzemniki domačih kmetij. S tem želi Občina Sevnica povečati strokovno usposobljenost nosilcev kmetijskih gospodarstev, s čimer se spodbuja tudi uvajanje novih znanj in tehnologij kmetijske proizvodnje. V letošnjem letu sta štipendiji za bodoče prevzemnike kmetij prejela Anže Repovž in Nejc Repovž. Sedmo leto zapored Občina Sevnica razpisuje tudi štipendije za srednješolsko izobraževanje za deficitarne poklice. Štipendije se dodeljujejo z namenom zagotavljanja ustreznega kadra na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev. Namen teh štipendij je tudi spodbujanje vpisa na tiste smeri in področja izobraževanja, ki pospešujejo gospodarski razvoj in izboljšujejo zaposljivost, hkrati pa je namen teh štipendij tudi spodbujanje vpisa na tiste smeri izobraževanja, za katere ni dovolj zanimanja. V šolskem letu 2022/2023 so prejemniki štipendij za poklic elektrikar Aljaž Lindič, za poklic avtoserviser Žan Gole, Tim Pigac, Aljaž Rafko Knez in Andraž Mešiček.

Za poklic gastronomsko-turistični tehnik so prejemniki štipendije Aleksandra Sigmund Kranjc, Lara Matko in Lan Kolar. Za poklic lesarski tehnik so prejemniki štipendije Beti
Jene, Sergej Vrtovšek in Damjan Lisec. Za poklic elektrotehnik so prejemniki štipendije Žiga Erjavec, Lan Dragar in Blaž Morinc. Za poklic strojni tehnik so prejemniki štipendije
Lovro Imperl, Jan Jeraj, Jaka Miklič, Jakob Pavlič, Anže Rupar, Davor Slak, Žan Šibilja, Nejc Škoda, Rok Vrtačnik, Gašper Zidar, Jurij Žveglič in Anej Metelko.

Štipendistke in štipendisti Občine Sevnica

Župan Srečko Ocvirk je v svojem nagovoru izpostavil pomen družbene vključenosti mladih. Poudaril je, da je želja Občine Sevnica, da se mladi počutijo sprejeti kot pomemben del lokalne skupnosti. Izpostavil je, da domača podjetja izražajo potrebo pokvalificiranih delavcih s specifičnimi znanji in kompetencami, mladi s pridobljenimi kvalifikacijami pa za ta podjetja predstavljajo razvojno priložnost. Poudaril je tudi pomen splošne družbene vključenosti v vse sfere dogajanja v občini, torej v šport, kulturo in druge družbene dejavnosti. Župan je sklenil, da družbena vključenost v vse sfere dogajanja v lokalni skupnosti pomeni višjo kakovost življenja posameznika. Prejemnikom štipendij je zaželel uspešno učenje in doseganje zastavljenih ciljev. Direktorica Regionalne razvojne agencije Posavje mag. Nataša Šerbec je zbranim predstavila Posavsko štipendijsko shemo, v katero je vključena shema za štipendije v tujini za nadarjene dijake in študente, ki se izobražujejo na področju kulture ter izpostavila, da je Občina Sevnica v času od pričetka izvajanja tega programa podelila že 44 štipendij. Saša Mohorko iz Zavoda za zaposlovanje, območne službe Sevnica, je predstavila storitve Zavoda za zaposlovanje. Poudarila je, da so kompetence, ki jih štipendisti, ki se izobražujejo za deficitarne poklice, zelo iskane pri delodajalcih. Povzela je aktualno stanje na trgu dela v Posavju. Zaradi ugodne gospodarske klime in dobrega stanja v posavskih in sevniških podjetjih se beleži zelo nizka brezposelnost. Razpisi za dodelitev štipendij Občine Sevnica so objavljeni vsako leto v jesenskih mesecih.

AED rešuje življenja
Poleg ustrezno vzdrževane mreže defibrilatorjev, ki jo Občina Sevnica skladno s potrebami tudi dopolnjuje, je znanje pravilne uporabe AED v kritičnih trenutkih, ko je ogroženo življenje posameznika in šteje vsaka minuta, zelo pomembno. Zato Občina Sevnica in Zdravstveni dom Sevnica vabita vse občanke in občane, da se udeležijo brezplačne učne delavnice temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja. Delavnice bodo potekale od 28. novembra do 19. decembra v več krajih sevniške občine.

Prešernova priznanja in plakete Zveze kulturnih društev Sevnica za leto 2022
Zveza kulturnih društev Sevnica vsako leto podeljuje priznanja in Prešernove plakete za dolgoletno uspešno in odgovorno delo ter posebne uspehe in dosežke na področju različnih oblik ljubiteljske kulturne dejavnosti.

 

Ljubiteljska kulturna društva, skupine, krajevne skupnosti, javni zavodi in posamezniki
lahko na podlagi Pravilnika o podeljevanju Prešernovih priznanj in plaket Zveze kulturnih
društev Sevnica in razpisa podajo predloge za podelitev Prešernovih priznanj in plaket
ZKD Sevnica. Razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani Občine Sevnica na:

https://www.obcina-sevnica.si/sl/uradne-objave/javni-razpisi/2022112219091097/razpis-za-podelitev-presernovih-priznanj-in-plaket-zkd-sevnica-za-leto-2022 .

Predlogi se zbirajo do 16. januarja 2023 po navadni pošti na naslovu Zveze kulturnih
društev Sevnica, Glavni trg 19, 8290 Sevnica ali po elektronski pošti na naslovu
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
Prešernova priznanja in plakete Zveza kulturnih društev Sevnica podeli vsako leto ob
kulturnem prazniku v mesecu februarju.

Sklepni dnevi dogodkov v počastitev občinskega praznika
nedelja, 27. november
Turnir Društva invalidov Sevnica v namiznem tenisu
9.00 v Športnem domu Sevnica
Društvo invalidov Sevnica
9. spominski turnir v šahu Društva invalidov Sevnica
9.00 v sejni sobi Športnega doma Sevnica
Društvo invalidov Sevnica

Otvoritev Vencembra in odprtje razstave adventnih venčkov
14.00 ob Savi v Loki pri Zidanem Mostu
Turistično društvo Loka pri Zidanem Mostu
Koncert Dobra volja je najbolja ob 20-letnici Ljudskih pevk s Telč
15.00 v Kulturni dvorani Tržišče
Kulturno-športno društvo Telče - Ljudske pevke s Telč
sreda, 30. november
Predavanje zdravnice Sanele Banović s predstavitvijo knjige Spodbude
18.00 v Knjižnici Sevnica
Knjižnica Sevnica
Vljudno vabljeni k udeležbi.

VIR: Občinska uprava Občine Sevnica

Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje amweywkd Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!

©Radio Slovenc