Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

POMEMBNEJŠI DOGODKI S PODROČJA SISTEMA VARSTVA PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI DNE 2. JANUARJA 2023

urad za zascito in resevanje

POTRESI
Izpostava Postojna
Ob 6.35 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Ilirske Bistrice, 55 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ilirske Bistrice in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).
Izpostava Novo mesto
Ob 19.07 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Mokronoga, 47 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Mokronoga in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

NESREČE PRI ŠPORTNIH, REKREATIVNIH IN DRUGIH AKTIVNOSTIH
Izpostava Kranj
Ob 19.11 se je na območju smučišča Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, pri padcu huje poškodoval občan. Reševalci GRS Kranj in Kamnik so v sodelovanju z reševalci NMP Kranj občana oskrbeli, helikopter LPE pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

 

DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE
Izpostava Kranj
Ob 12.45 je na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli na Jesenicah delavec padel z višine v industrijskem obratu. Gasilci GARS Jesenice so nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila. Ponesrečenca so reševalci NMP Jesenice prepeljali v SB Jesenice.

REŠEVANJA OBOLELIH OSEB
Izpostava Ljubljana
Ob 10.01 so v naselju Jezero, občina Brezovica, gasilci PGD Jezero nudili pomoč onemogli osebi. Gasilci so oskrbeli onemoglo osebo do prihoda reševalcev NMP in pomagali pri prenosu le te do reševalnega vozila, s katerim je bila odpeljana v nadaljnjo oskrbo.
Ob 23.15 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu starejše osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

NESREČE V CESTNEM PROMETU
Izpostava Kranj
Ob 17.14 je v naselju Žirovski Vrh svetega Urbana, občina Gorenja Vas – Poljane, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Škofja Loka in Gorenja Vas so vozilo stabilizirali, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila in s pomočjo vrvne tehnike vozilo izvlekli nazaj na cestišče. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Škofja Loka.
Izpostava Murska Sobota
Ob 17.17 je v kraju Očeslavci, občina Gornja Radgona, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v prepust in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom vozilo postavili na kolesa, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč delavcem avto vleke in policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.
Izpostava Postojna
Ob 17.21 sta v križišču na izhodu z avtoceste pri naselju Senožeče, občina Divača, trčili osebni vozili in kombinirano vozilo. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, rešili ukleščeno osebo iz osebnega vozila, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policistom in reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb. V nesreči je bil voznik osebnega avtomobila huje telesno poškodovan in bil prepeljan v SB Izola, voznik kombiniranega vozila pa je bil lažje poškodovan.

 

POŽARI V OBJEKTIH
Izpostava Celje
Ob 0.56 je na Planini na Pohorju, občina Zreče, zagorel drog daljnovoda. Gasilci PGD Gorenje pri Zrečah so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj ter pregledali okolico. Na kraju je bil dežurni delavec Elektro podjetja. Ob 6.58 je v Spodnji Rečici, občina Laško, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Laško in Rečica so požar pogasili, iz kurilnice iznesli gorljiv material, prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero ter izmerili prisotnost škodljivih plinov. Ob 23.15 so v Gregorčičevi ulici v Celju gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so požar pogasili, prezračili stanovanjske prostore in opravili meritve s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.
Izpostava Ljubljana
Ob 9.36 so v Moskovski ulici v Ljubljani zagorele saje v dimniku gostinskega lokala. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in nudili pomoč dimnikarski službi.
Izpostava Ptuj
Ob 19.42 so v naselju Stražgonjca, občina Kidričevo, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šikole in Talum Kidričevo so očistili peč, pregledali dimnik s termovizijsko kamero, izmerili vsebnost ogljikovega monoksida v prostoru ter odsvetovali stanovalcem kurjenje do prihoda dimnikarja.

POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH
Izpostava Kranj
Ob 10.16 je v naselju Hraše, občina Radovljica, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Lesce in Hlebce so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.
Izpostava Postojna
Ob 19.27 je na avtocesti pri Razdrtem, pri razcepu Nanos, občina Postojna, gorelo terensko vozilo s pripetim priklopnikom, na katerem je bilo naloženo osebno vozilo. Gasilci PGD Postojna in Razdrto so zavarovali kraj dogodka, požar na terenskem vozilu pogasili ter rešili priklopnik.

POŽARI V NARAVI OZIROMA NA PROSTEM
Izpostava Nova Gorica
Ob 16.26 je v bližini naselja Solkan, občina Nova Gorica, gorel kup vejevja. Požar na površini okoli desetih kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

 

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH
Izpostava Nova Gorica
Ob 17.39 je v naselju Vrtojba, občina Šempeter – Vrtojba, gorela vsebina v zabojniku za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Šempeter.

SPROŠČANJA NEVARNIH PLINOV
Izpostava Postojna
Ob 10.56 so v naselju Mala Bukovica, občina Ilirska Bistrica, na farmi gasilci PGD Ilirska Bistrica izmerili
prisotnost ogljikovega monoksida. Zaradi povišane vrednosti so gasilci prezračili prostore.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Izpostava Brežice
Ob 19.21 so v Bračičevi ulici na Senovem, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom ob prisotnosti policije vstopili v stanovanjski objekt, v katerem se je nahajala onemogla oseba in nudili pomoč do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Krško so osebo oskrbeli in jo prepeljali v SB Brežice.
Izpostava Ljubljana
Ob 5.06 so na lokalni cesti Velika Kostrevnica-Primskovo, pri naselju Kopačija, občina Šmartno pri Litiji, gasilci PGD Primskovo s ceste odstranili podrto drevo in sprostili promet. Ob 10.10 so na Koseskega ulica v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.
Izpostava Maribor
Ob 8.25 so v naselju Zgornji Duplek, občina Duplek, gasilci PGD Dvorjane nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu osebe do reševalnega vozila.
Izpostava Nova Gorica
Ob 15.38 so na lokalni cesti Gorenji Novaki–Robidnica, občina Cerkno, gasilci PGD Novaki z vozišča odstranili skalo, ki je ovirala promet.
Izpostava Trbovlje
Ob 9.17 so na Koloniji 1. maja v občini Trbovlje gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

II. NAPOVED ZA NASLEDNJE DNI

V petek bo več jasnine na zahodu, na vzhodu pa bo več oblačnosti. Čez dan bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12 °C.

 

V soboto bo pretežno jasno, ponekod v severnih krajih občasno zmerno oblačno. Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem popoldne burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, v mraziščih Notranjske do -10, ob morju do 4, najvišje dnevne od 5 do 11, na Primorskem do 15 °C. V nedeljo in ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho ter hladneje. V nedeljo bo ponekod pihal severovzhodnik, v ponedeljek na Primorskem šibka burja.

III. OPOZORILO

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji v soboto od zgodnjega jutra do poznega popoldneva pihal močan severni veter, ki bo presegal hitrost 70 kilometrov na uro, na izpostavljenih legah pa tudi okoli 90 kilometrov na uro.

IV. RAZMERE V GORAH

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 metrov ZNATNA (ali precejšnja), 3. stopnje, nižje in ponekod v predalpskem svetu (severna Primorska, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, Posavsko hribovje in podobno) pa ZMERNA, 2. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Nevarna so strmejša pobočja nad gozdno mejo, kjer so obsežna področja napihanega snega, ki so prisotna na številnih straneh. Tam lahko že pod majhno obremenitvijo sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1600 metrov so nevarna predvsem strma travnata pobočja, kjer danes zaradi otoplitve pričakujemo predvsem na prisojnih pobočjih plazove mokrega snega in talne plazove. Snežne in plazovne razmere so v visokogorju zelo zahtevne. V gorah se je še nekoliko ogrelo. Ničta izoterma je na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Sneg je ponoči pomrznil, čez dan pa se je na prisojnih legah sredogorja in nižjih hribov ojužil. Sneg je v visokogorju in senčnih legah sredogorja še vedno slabše preobražen. V zatišnih osojne legah ponekod še vedno vztraja pršič. Na površini snežne odeje je marsikje prisotna skorja, ki je nastala zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja. V sredogorju piha zmeren, v visokogorju pa močan severozahodni veter, ki na izpostavljenih legah prenaša manjše količine snega in na vzhodnih in južnih straneh gradi nove snežne nanose. Predvsem nad gozdno mejo je veliko mest z napihanim snegom, grebeni so spihani do trde podlage. Veliko je klož in opasti. Snežna odeja se je zlasti v sredogorju ponoči stabilizira, a čez dan se zaradi sonca in višje temperature predvsem na strmih travnatih pobočjih lahko prožijo plazovi mokrega snega. V četrtek popoldne bo predvsem v gorstvih na severu oblačnost naraščala, a bo baza oblačnosti večinoma nad vrhovi. Občasno lahko rahlo naletava sneg, več padavin bo na Pohorju in vzhodnih Karavankah. Pihal bo okrepljen severozahodnik, ki bo močan zlasti v visokogorju. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 0, na 2500 metrov okoli -7 °C. V petek bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo jasnilo, več jasnine bo v zahodnih Julijskih Alpah. Pihal bo zmeren do močan severozahodnik, ki se bo zvečer še okrepil. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 1, na 2500 metrov okoli -3 °C. V noči na soboto bo znova prehodno rahlo snežilo. V soboto se bo delno razjasnilo, čez dan bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti. Pihal bo močan severnik, ki bo popoldne le nekoliko oslabel. Hladneje bo. Sredi dneva bo temperatura na 1500 metrov od -1 do -6, na 2500 okoli -8 °C, hladneje bo v gorstvih na vzhodu. V nedeljo bo sprva v visokogorju še deloma jasno, čez dan se bo pooblačilo tudi tam. V sredogorju bo ves dan prevladovalo oblačno ter tudi megleno vreme.
Predvsem v visokogorju bo še zelo vetrovno. Pihal bo močan severni veter. Še nekoliko hladneje bo. V četrtek in v noči na soboto bo skupno v gorstvih na severu zapadlo okoli 5 centimetrov snega, na Pohorju in vzhodnih Karavankah do 10 centimetrov. Nov sneg ne bo povečal plazovne nevarnosti. V petek pričakujemo še podobne razmere kot v četrtek. Od sobote naprej pa se bo snežna odeja zlasti v sredogorju stabilizirala. V visokogorju bodo snežne in plazovne razmere ostale podobne. Na izpostavljenih legah bo močan severnik še vedno prenašal sneg. Povečale se bodo poledenele površine, zato bo tudi nevarnost zdrsa večja.

 

POJASNILO!!! Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevka, mi le povzemamo in objavljamo novice, ki so nam posredovane in dostopne!!!

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje ighrkoez Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!

©Radio Slovenc