Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

ukraina vojna2024

Ukrajina mora zmagati. Rusija mora biti poražena. Vzpostaviti je treba mir. Evropa mora okrepiti svojo varnost in obrambo. Da bi to dosegli, bi morale zahodne demokracije za vojaško pomoč Ukrajini nameniti 0,25 % svojega BDP. K temu poziva nov dokument o stališču, ki ga je danes sprejela skupina EPP.

V dokumentu je poudarjeno, da lahko le stalna čezatlantska enotnost in odločnost pri vojaški podpori Ukrajini zaustavita vojno in odvrneta prihodnjo rusko agresijo. Zato poziva EU in Nato, naj pripravita jasen, skupen načrt za zmago v Ukrajini, s pravimi obveznostmi na ravni EU in Nata za zagotavljanje dolgoročne neprekinjene vojaške podpore ter z odgovornostjo na ravni EU za izvajanje takega načrta v državah članicah EU. Ocenjuje, da bo morala biti podpora EU in Nata za pomoč Ukrajini pri zmagi nad Rusijo večja od 0,25 % skupnega BDP Zahoda vsako leto.

"Kritični časi zahtevajo drzne odločitve in ne dopuščajo oklevanja. Pred dvema letoma je le malokdo verjel, da lahko Ukrajina zmaga in Rusom prepreči vstop v Kijev. Vendar se je to zgodilo. Zelo malo jih je tudi verjelo, da je članstvo Ukrajine v EU in Natu sploh mogoče. Vendar so nedavne odločitve o začetku pristopnih pogajanj z EU in o članstvu v Natu otipljiv dokaz, da to postaja realnost. Pri vojaški, finančni in politični podpori je treba ohraniti široko demokratično soglasje. To bo lažje, če bomo razumeli, da Ukrajina ne potrebuje le nas, ampak da jo potrebujemo tudi mi. Tako v EU kot v Natu. Ukrajinska zmaga je zagotovilo, da se EU kot geopolitični projekt lahko nadaljuje," pravi evropska poslanka Rasa Juknevičienė, podpredsednica skupine EPP, pristojna za zunanje zadeve.

"Številke govorijo same zase: kljub naši gospodarski moči nam ni uspelo mobilizirati naših gospodarstev v obsegu, ki je potreben za zmago. Eden od razlogov je, da naša vojaška podpora prihaja od držav članic na individualni, prostovoljni osnovi. Zato moramo storiti več in delovati kolektivno. Posamične odločitve držav članic EU bi morali nadomestiti kolektivna politična volja in pravi načrt EU za zmago Ukrajine, ki bi zajemal vse njene potrebe, ne le streliva. Načrt bi moral vključevati tudi zavezo, da se Ukrajini zagotovi 100 milijard evrov letne vojaške pomoči iz finančnih sredstev EU in ZDA ali da vsaka država članica zagotovi vojaško podporo Ukrajini v višini 0,25 % BDP - to bi bilo dovolj za zmago Ukrajine," dodaja evropski poslanec Andrius Kubilius.

 

VIR: EPP Skupina

Pin It

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc