Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

zbor za republiko

Svet za zaščito svobode govora izraža globoko zaskrbljenost zaradi dogodkov v Bruslju, kjer so lokalne oblasti nad udeležence konservativne konference (16. in 17. april) poslale policijo, ki je preprečevala vstop in izstop na prizorišče zborovanja.
Predstavniki evropske desnice so se v Bruslju zbrali na II. letni konferenci nacionalnega konservatizma (NatCon). Emir Kir, župan okrožja Saint-Josse, kjer je bilo v Claridgu prizorišče konference, je najprej pritiskal na organizatorje, naj dogodek odpovedo, češ da zavrača »kakršne koli prireditve s fašističnimi tendencami v svoji občini«. Ker mu ni uspelo, je izdal odlok o prepovedi prireditve in zagotavljanju javne varnosti. Na prizorišče je prišla policija, ki je udeležencem konference najprej dala 15 minut časa, da izpraznijo dvorano. Na koncu je blokirala vhod ter preprečevala vstop in izstop na prizorišče.
Po poročanju medijev javni red in mir nista bila kršena. Konferenca je potekala in še poteka mirno. Grožnja, da bi lahko prišlo do motenja javnega reda in mira, je prišla od Antifašistične koalicije, ki je napovedala svoj prihod za pozno popoldan prvega dne konference. To je bil tudi izgovor, da je župan Kir nad udeležence konference poslal policijo, vendar se ni mogoče znebiti občutka, da je bil odlok izdan iz političnih in ideoloških razlogov.
Svoboda izražanja je temeljna in univerzalna človekova svoboščina. To svoboščino morajo oblasti v državah, ki so vsaj na deklarativni ravni demokratične in svobodne, brezpogojno zaščititi. Če so oblasti že dobile grožnjo Antifašistične koalicije, da bo na prizorišču povzročila kaos, je naloga oblasti, da zaščiti udeležence konference, ne pa da se ukloni tistim, ki napovedujejo, da bodo zaradi konference povzročili nemire. Samo na ta način se brani svoboda izražanja.
Ne glede na to, da je belgijski pravosodni sistem hitro ukrepal (tudi po zaslugi belgijskega predsednika vlade gospoda Alexandra De Crooja, ki je ravnanje župana Kira označil za nesprejemljivo) in pozno ponoči, da bi zaščitil svobodo govora in zbiranja z izredno sodbo odpravil županov odlok, izraža Svet za zaščito svobode govora globoko zaskrbljenost zaradi dogodka, ki žal danes v Zahodni Evropi, ki jo je imela Slovenija nekoč za zgled demokracije in svobode, ni osamljen. Zdi se namreč, da so vsi, ki se danes zavzemajo za nacionalno suverenost, označeni za fašiste in skrajne desničarje ter so kot taki podvrženi policijski obravnavi.
Hkrati udeležencem konference NatCon izražamo popolno podporo in simpatije za pokončno držo in nepopustljivost, ker niso zapustili prizorišča (ki je v zasebni lasti) in so se uprli samovoljnemu in avtokratskemu poskusu župana Kira, da prepreči izvedbo konference.

Za Svet za zaščito svobode govora:
Jože Biščak, predsednik

Pin It

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc