Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

velika noc trzisce2024

 

POSEBNOST - Velika noč Tržišče 2024

Članice Aktiva kmečkih žena Tržišče so z sodelovanjem krajanov iz spodnjega dela Tržišča pripravili prav posebno atrakcijo blagoslova Velikonočnih jedi. V farno cerkev so v sprevodu s krajani pripeljali košaro velikanko. Najprej so jo lepo okrasili z zelenjem in cvetjem,nato pa vanjo naložili svoje velikonočne dobrote. Po končanem blagoslovu je v prostorih Akž sledilo druženje z prigrizki in pijačo.
Košara je v hrambi pri družini Kukec na Malkovcu, sicer last Mirkove snahe Jasmine oz. njenega zdaj že pokojnega dedka iz Suhorja pri Dolenjskih toplicah. Posebno mesto je imela na Ribniškem sejmu, kjer je bila zelo občudovana in atraktivna še posebej za otroke. Skakali so vanjo in se v njej s skrivali in igrali. Košara ima 1,5 metra premera. Spletena je bila leta 2000 in je še vedno dobro ohranjena.
Hvala Mirku in Janezu Kukec za idejo in pobudo,prav lepa hvala tudi vsem za sodelovanje pri tem dogodku.

 

KOŠARA »VELIKANKA« Z VELIKONOČNIMI DOBROTAMI

Danes smo v našo cerkev prinesli k blagoslovu velikonočne jedi, v lepih košarah, košaricah in celo v veliki košari, ki je tu pred oltarjem in v njej so pripravljene dobrote za blagoslov.
Košara, ki smo jo poimenovali kar Velikanka je meni in moji družini drag spomin na mojega starega očeta, Alojza Bobnarja iz Suhorja pri Dolenjskih Toplicah. Pletenje z vitrami je bila njegova velika ljubezen. Spletel je nešteto košar, košaric, košev, cajn, za vse nas, za hčerki, vnuke, vnukinje, pa tudi za pravnuke je naredil prav posebne male košarice.
A poseben čar je ta njegova velika košara. Leta 2000 je kar 180 ur dela vložil v njo. Jo spletal z vitrami. Vitre je naredil sam iz leskovih palic, s posebnim nožem. In tudi nož je naredil sam. Delal jo je z veseljem in ljubeznijo, za vse nas. Za okras. Tudi na sejmih je bila vedno občudovana še prav poseben čar je imela na Ribniškem semnju, kjer je ata imel posebno mesto, kot rokodelec.
Ko je naš ata, tako smo ga klicali vsi, pred sedmimi leti zapustil zemeljsko življenje smo košaro z veliko ljubeznijo in spoštovanjem prepeljali iz Suhorja na Malkovec. Z obljubo, da bomo skrbeli za njo, in se tako spominjali nanj in na njegove pridne roke.
Na Malkovcu je shranjena pri Mirku in Nadi Kukec in ima prav posebno mesto v prostoru, ki je zračen in suh, je skrbno čuvana in prelep spomin na našega ata. Vaščani Tržišča in aktiv kmečkih žena Tržišče smo se letos dogovorili, košaro okrasili in jo napolnili z velikonočnimi dobrotami. S kruhom, potico, pisanimi pirhi, mesom in hrenom. Košara z dobrotami je pripravljena za blagoslov.
Hvala vsem vaščanom spodnjega dela Tržišča, hvala Kukec Mirku za idejo, predcednici aktiva kmečkih žena Tržišče Fani Borštnar, ter članicam aktiva za trud in sodelovanje pri pripravi tega dogodka v cerkvi in hvala tebi ata, tam med zvezdami, da nam je tvoja velika košara polepšala velikonočno praznovanje.

AVTOR: Jasmina Klobučar

Posnel in pripravil: Radio Slovenc

Pin It

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc