Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

Vse večji znaki in napovedi so se te dni začeli v svetovni javnosti medijev objavljati novice o veliki verjetnosti izbruha največjega vulkana na območju Evrope, ki pa je še kako velika nevarnost tudi za Slovenijo!!!

kampi flegrei potresnadejavnost2023

Italija se pripravlja na množično evakuacijo milijonov prebivalcev
Trenutno najnevarnejša vulkanska grožnja v Italiji je tista, za katero verjetno še niste slišali: Campi Flegrei ali Flegrejska polja, supervulkan blizu gore Vezuv (vulkan) in Neaplja.
Ta skromna ravnina, ki se razteza 200 kilometrov (125 milj) pod Neapeljskim zalivom in otokoma Capri in Ischia do obrobja mesta Neapelj, je velikanska kaldera ali depresija, ki jo je pred približno 2 milijonoma let zapustil supervulkan . Skorajšnji izbruh se lahko zgodi kadarkoli, znanstveniki se ne morejo strinjati, kaj in kdaj, a nekaj se dogaja.

Campi Flegrei, glasovi prebivalcev Pozzuolija: "Tako ne moremo živeti, vedno smo na preži"

vulkan ampiflegrei

Slike, posnete v Pozzuoliju, nedaleč od znamenite solfatare. Tukaj, sredi mesta, je lepo viden fumarol in v zraku je značilen vonj po žveplu. Enza in Margherita, dve prebivalki tega območja, pravita, da sta prestrašeni zaradi pogostih potresov – zaradi pojava bradiseizma –, ki prizadenejo območje Campi Flegrei. Zadnji potres, ki so ga prebivalci jasno čutili, se je zgodil ob 19.41 v četrtek, 23. novembra, z magnitudo 3,1 po Richterjevi lestvici.

campi flegrei23

Campi Flegrei, zgodbe o življenju med ognjem in morjem: video Repubblice z izjavami M.R. Pecce

Dokumentarni film Repubblice "Campi Flegrei. Zgodbe o življenju med ognjem in morjem" pripoveduje - z besedami tistih, ki tam živijo, tistih, ki to preučujejo, tistih, ki tam delajo - o gosto naseljenem območju, ki leži na veliki vulkanski kalderi, z s premerom več kot 15 km, ki se razteza čez sedem občin: Pozzuoli, Bacoli, Monte di Procida, Quarto, Marano, Giugliano v Kampaniji in nekatere dele Neaplja.
Med intervjuvanci je svetnica Neapeljskega reda inženirjev Maria Rosaria Pecce, redna profesorica na Federico II v Neaplju in rezidentka v Bacoliju.
Dokumentarni film sta posnela Stefano Scarpa in Paolo Popoli.
Video vsebuje tudi izjave:
Francesca Bianco;
Edoardo Cosenza;
Giuseppe De Natale;
Josi Gerardo Della Ragione;
Mario Di Vito;
Antonio Isabettini;
Luigi Manzoni;
Fabio Pagano;
Antonio Vitagliano.
Repubblica je objavila tudi knjigo o Campi Flegrei, ki vsebuje govor predsednika Neapeljskega reda inženirjev Gennara Annunziata, katerega PDF lahko prenesete na naslednji povezavi: https://tinyurl.com/54348zev

 


Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje eleyydua Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc