Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Predsednik republike Borut Pahor danes šestim vidnim predstavnikom slovenske osamosvojitve na posebni slovesnosti v predsedniški palači vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih z odprtim pismom simbolno zavrnili 21. junija leta 1993, so sporočili iz urada predsednika.

dobitniki castnega znaka svobode1

Junija 1993 so namreč vidni osamosvojitelji – Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel – v pismu takratnemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu sporočili, da vračajo prejeta odlikovanja zlati častni znak svobode RS. To so naredili iz protesta zaradi, kot so zapisali takrat, poskusov razvrednotenja slovenske samostojnosti ter vse glasnejših pobud za oživljanje nekakšne nove Jugoslavije. Znak in listino so nato tudi fizično vrnili.

znak svobode1

Kučan presenečen ob predsednikovem vračilu odlikovanj zlati častni znak svobode predstavnikom slovenske osamosvojitve. Prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan je v odzivu na predsednikovo vračilo odlikovanj zlati častni znak svobode šestim predstavnikom slovenske osamosvojitve izrazil presenečenje. Kot meni, današnje dejanje ne more izbrisati dejstva, da so bila odlikovanja leta 1993 vrnjena državi, in argumentacije za vrnitev, ki je govorila o poskusu politične destabilizacije države.

Po mnenju Kučana ne more zabrisati tudi njihovega takratnega hotenja zanikati rezultate predsedniških volitev. Kot je dodal, ni nikdar dvomil v utemeljenost odlikovanj, ki jih je šesterici vročil za njihov prispevek k osamosvojitvi države.

Od predsednika Boruta Pahorja danes odlikovanja ponovno sprejeli Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel. V imenu pokojnega Franceta Bučarja je odlikovanje sprejel njegov sin Janez Bučar.

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje ftysjboy Pomagajte nam preprečiti SPAM!