Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

Odkar zamenjava predsednika Državnega zbora RS ni uspela se pojavljajo polemike o tem, ali ima koalicija še sploh večino v parlamentu ali ne.

poslanci stranka levica

Sinočnje glasovanje je nedvomno dokazale, da so skrbi odveč, poslanci so namreč s 46 glasovi za potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna za leti 2021 in 2022, ki investicije v vojsko izvzema iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna.

Stranka Levica, ki že vseskozi velja za veliko nasprotnico kakršnegakoli financiranja v Slovensko vojsko, je po omenjenem glasovanju že podala napoved, da bo sklep izpodbijala na Ustavnem sodišču Republike Slovenije.

Že v ponedeljek je vlada sprejela predlog sklepa o nedopustnosti referenduma in ob tem jasno poudarila, da se novela nanaša na vsebino, glede katere v skladu z najvišjim zakonom v državi Ustavo RS razpis zakonodajnega referenduma ni dopusten. S tem so se strinjali tudi ostali nasprotniki referenduma v poslanskih vrstah, ki so tekom predstavitve stališč poslanskih skupin opozorili na predpise, ki referendum o zakonih o izvrševanju proračuna prepovedujejo. Glede na to, da novela, ki gre še posebej Levici v nos, nudi rešitve glede izpolnjevanja obveznosti Slovenije na obrambnem področju, so to še posebej izpostavili kot pozitivno.

Spomnimo. Po seji vlade so na Ministrstvu za finance izpostavili, da Ustava RS določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna. “Zakoni, glede katerih ustava izključuje dopustnost referenduma, varujejo pomembne ustavne dobrine, med katerimi so varovani tako viri financiranja državnega proračuna kot tudi izvrševanje proračuna države,” so zapisali v sporočilu za javnost. Glede na samo pravno naravo državnega proračuna uveljavitev zakona, ki ureja izvrševanje proračuna, predstavlja nujen pogoj za njegovo uveljavitev in tudi samo izvrševanje. “Ker proračun ne določa pravic in obveznosti državljanov in drugih pravnih oseb, je navedeni zakon tehnične narave. Cilj navedenega zakona je uzakoniti rešitve, ki so potrebne za nemoteno izvrševanje sprejetega proračuna, ureja pa sistem postopkov priprave in izvrševanja državnega proračuna ter druge elemente finančnega poslovanja države,” so bili jasni, po poročanju STA.

Opozicija navaja, kako naj bi šlo za napad na ustavno sodišče
Poleg strank SDS, NSi in SMC so sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna za leti 2021 in 2022 potrdili tudi v strankah SNS in DeSUS ter poslanca narodnih manjšin. V opoziciji, kjer so zavzeli nasprotno stališče, kot koalicija, so poudarili, da je bilo to podtaknjeno v zakon o izvrševanju proračuna, kar naj bi bilo neustavno. Nekdanji prvak stranke SD Dejan Židan in vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec sta se strinjala, da naj bi to predstavljalo napad na ustavno sodišče.

Poleg Levice, ki je napovedala, da bo sklep izpodbijala na ustavnem sodišče, so očitki nad vlado in koalicijo leteli tudi iz vrst SAB, LMŠ in SD. Zagovarjajo namreč stališče, da naj bi bile v novelo podtaknjene določbe, ki tja naj ne bi spadale. S tem pa naj bi po njihovo celo obšli odločitev najvišjega sodišča v državi.

Po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski od letos do leta 2026 sta tako Levica, kot stranka SD, vložili podpise za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Dan zatem je koalicija večinsko potrdila sklep glede nedopustnosti referenduma, ustavno sodišče pa je izvajanje zakonske podlage za dolgoročnejše vojaške investicije kasneje zadržalo vse do končne odločitve o ustavnosti zakona.

Kljub temu, da si je opozicija in njej podrejeni mediji nadejala, da koaliciji ne bo uspelo zbrati dovolj glasov, se to vendarle ni zgodilo. 46 glasov za namreč dokazuje, da je koalicija še naprej močna in da bodo morale mokre sanje opozicije glede prevzema oblasti še nekoliko počakati.

Piše: Nina Žoher (Nova24TV)

Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje pmpgpxcf Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc