Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

Iran je Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) obvestil, da bo začel bogatiti uran do 60 odstotkov, je danes poročala iranska tiskovna agencija Irna. Ni pa navedla, kdaj je namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči v pismu s tem seznanil omenjeno agencijo Združenih narodov.

uran jedrsko orozje pixabay

S tem bi se Iran približal meji 90 odstotkov obogatenega urana za vojaško uporabo. To bi bila tudi nova kršitev zavez iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, po katerem lahko Iran bogati uranovo rudo do 3,67 odstotka čistosti. Od januarja ga sicer bogati do 20 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju iranske televizije v angleščini Press TV naj bi bogatenje do 60 odstotkov Iran začel v sredo.

Agencija Irna je tudi poročala, da bodo v jedrski objekt v Natancu dodali tisoč centrifug s 50 odstotkov večjo zmogljivostjo od tamkajšnjih centrifug, nadomestili pa bodo tudi tam poškodovane naprave v nedeljskem napadu.

Za nedeljski napad na jedrski objekt v Natancu je Teheran obtožil Izrael, ki mu je obljubil maščevanje ter širjenje svojih jedrskih aktivnosti. Vlada v Teheranu je sporočila, da je bila “sabotaža izvedena v cevi z električnimi kabli, ki je vodila do centrifug” kar je povzročilo “škodo na sistemu”. Incident, ki ga je Iran označil za teroristično dejanje, se je zgodil dan potem, ko je Teheran sporočil, da so v Natancu zagnali napredne centrifuge za uran, s čimer je opustil novo obvezo v okviru jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Povečanje bogatenja urana pa je Iran danes objavil le nekaj ur po obisku ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Teheranu. Med obiskom sta državi potrdili skupna stališča pred nadaljevanjem pogajanj na Dunaju o jedrskem programu Irana, katerih cilj je vrnitev ZDA k jedrskemu sporazumu in odprava sankcij proti Iranu, še poroča AFP.

Piše: C. R.

Vir: Demokracija

Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje lhhfzhnk Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!

©Radio Slovenc