Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

Predsednik vlade Janez Janša se je konec prejšnjega tedna udeležil videokonference, na kateri je skupina evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic o svobodi medijev in vladavini prava razpravljala o Sloveniji.

sophie intveld

Skupina, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), je nadaljevala razpravo o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji, ki jo je začela 5. marca 2021.

Kot je uvodoma dejal predsednik vlade Janez Janša, si že od leta 1987 osebno prizadeva, da bi evropski parlament razpravljal o vladavini prava in svobodi medijev ter stanju demokracije v Sloveniji. Uvodoma je dejal: “Takrat na začetku to ni bilo mogoče, ker je bila Slovenija še v Jugoslaviji, smo pa takšno pomoč takrat najbolj potrebovali, na neki način pa potrebujemo to razpravo tudi sedaj oziroma ves čas tranzicije, ki še vedno ni končana.”

Janša je nato dejal, da ni “nobena skrivnost, da imamo v Sloveniji probleme z vladavino prava in svobodo medijev. Seveda pa na te probleme gledamo različno. Tisto, kar je objektivno merilo, pa so dejstva”. Poudaril je, da so predstavniki vlade pripravljeni sodelovati kadarkoli, in dodal, da upa, da bo epidemija čim prej končana, da bo razprava lahko opravljena tudi v živo in da bo časa za nastope in pojasnila dovolj ter da pri tem ne bo cenzure.

Vlada ničesar ne skriva
“Obžalujem, da smo dobili v zadnjih urah nekaj opozoril v smislu, da morate vi osebno odobriti, kaj bomo pokazali kot video, kar se mi ne zdi velik prispevek k spoštovanju svobode medijev,” je navedel premier. “Kar se tiče stališča slovenske vlade za razliko od prejšnjih vlad mi ne želimo ničesar skrivati, pripravljeni smo se pogovarjati o čemerkoli, za kar kdorkoli misli, da je problem z vladavino prava in svobodo medijev v Sloveniji, želimo le dovolj časa, da predstavimo tudi drugo plat in seveda vabimo vse, ki mislijo, da je karkoli narobe, da pridejo v Slovenijo in se neposredno seznanijo s situacijo,” je dejal premier in dodal, da bi vsak iz tujine potreboval le kakšen teden bivanja, dobrega prevajalca in z njegovo pomočjo spremljanje medijev in političnega dogajanja pri nas, pa mu bo popolnoma jasno, kaj se v Sloveniji dejansko dogaja.

Po njegovih besedah bo slika drugačna, kot so skušali prikazati slovenski predlagatelji. Dejal je še, da se v Sloveniji zavedamo, da je razprava, čeprav poteka v okviru evropskega parlamenta, namenjena notranjepolitični situaciji v Sloveniji. “Ne skrivamo ničesar, želimo pa, da se stvari objektivno presojajo in da vsaka institucija spoštuje svoje pristojnosti,” je še poudaril.

Videoposnetek o stanju medijev v Sloveniji
Premier Janša je nato predlagal ogled videa, pripravljenega v angleščini, ki govori o napadih na novinarje, postopkih zoper novinarje, o poskusu umora novinarja v Sloveniji v času, ko je bila Slovenija že samostojna, na kar ne moremo biti ponosni. “Žal tisti, ki imajo polna usta svobode medijev, takšnih problemov, kot so problemi slovenskih novinarjev, ki so bili bodisi pretepeni skoraj do smrti ali pa odpuščeni iz službe, ko so umirali, ne vidijo,” je dejal premier Janez Janša.

Ker evropska poslanka Sophie in ‘t Veld videa kljub prejšnjemu dogovoru in usklajevanjih ni želela predvajati, jo je predsednik vlade Janez Janša pozval, naj v praksi dokaže, da se zavzema za svobodo medijev in naj video predvaja. Ni pomagalo. Poslanka je izvedla cenzuro.

Vidno živčna Sophie in ‘t Veld
Predsedujoča vidno živčna Sophie in ‘t Veld je tako s cenzuro preprečila, da bi se tudi v evropskem parlamentu seznanili z resničnim stanjem v naši državi. Pri tem se je izgovarjala na tehnične težave in omejitev časa, kar se je potem izkazalo za brezpredmetno, saj je skupina delo končala pol ure pred predvidenim koncem. Pravi razlog, ki ga je vmes tudi navedla Sophie in ‘t Veld, pa je bil, da bi videoposnetek s predvajanjem v skupini ostal v arhivu evropskega parlamenta. To pomeni, da bi bil dostopen vsem in bi se lahko z vsebino tega seznanili tudi vsi drugi.

Po sprenevedanju predsedujoče in ‘t Veldove se je Janez Janša izklopil. Zanimivo pa je, da jim povezave z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem v skupini ni uspelo vzpostaviti. Janez Janša jim je sporočil: “Očitno imate težave tudi z mikrofoni.“

Dokazi o lažeh Sophie in ‘t Veld
Da je Sophie in t’ Veld v petek lagala, so v soboto dokazali v oddaji Planet 18 na Planet TV. Objavili so izmenjavo sporočil med premierjevim kabinetom in evropskim parlamentom, ki je pokazala, da je komisija videoposnetek dobila pravočasno, da je bilo vse pripravljeno skladno z vnaprejšnjim dogovorom in da tehničnih težav ni bilo.

“Danes smo bili priča cenzuri”
Mag. Peter Šuhel, vodja kabineta predsednika vlade: “Predsedujoča se je s predvajanjem videa strinjala že pred dnevi. Je pa danes sporočila, da mora vsebino videa prej osebno odobriti. Danes smo bili priča cenzuri skupine v evropskem parlamentu, ki naj bi cenzuro v EU preprečevala.”

 

Peter Šuhel, vodja kabineta predsednika vlade.

Dr. Miha Pogačnik, strokovnjak za mednarodno pravo: “Sophie in ‘t Veld je v interesnem zanosu preprosto prezrla, s kom se pogovarja. Gre za mednarodno blamažo EU zaradi neke poslanke do suverene države, ki ne more ostati brez posledic.”

V.d. direktor vladne službe za zakonodajo dr. Miha Pogačnik in strokovnjak za mednarodno pravo

Milan Zver, evropski poslanec: “Takšno nespoštovanje do predsednika vlade države članice se v evropskem parlamentu še nikoli ni zgodilo.”

 

Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna
Premier Janez Janša je po tem petkovem dogodku med drugim zapisal: “Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna. Svojo svobodo in demokracijo smo si pred 30 leti izborili sami. Za vladavino prava in svobodo izražanja, za človekove pravice in temeljne svoboščine se nekateri borimo in plačujemo ceno že 35 let. O svobodi in demokraciji nam zato ne bodo pridigali z našim denarjem preplačani birokrati, ki so bili rojeni v blaginjo. Prav tako ne bomo nikoli pristali, da nas samooklicani varuhi svobode cenzurirajo. Tega nismo dovolili Miloševiću in tega ne bomo dovolili niti bruseljskim cenzorjem. Vse, kar je bilo v zgodovini cenzurirano, je slej ko prej postalo javno. Tudi video o medijski sliki v Sloveniji bo prav zaradi nesramne cenzure videlo več Evropejcev, kot bi ga sicer.“

Piše: Vida Kocjan, več na(Nova24TV)

Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje voxwikcc Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc