Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

V Bruslju danes močno odmeva protokolarni incident v Ankari, kjer so predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela posedli na stol poleg turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pa na bližnji kavč. V Evropski komisiji izpostavljajo, da bi morali predsednika obeh institucij obravnavati enako.

ursula vonderleyen

Vloga Evropske komisije je enakovredna vlogi Evropskega sveta, tako je tudi predsednika obeh institucij treba obravnavati enako. Sedežni protokol bi moral biti povsem enak za vse, oba predsednika institucij unije in turškega predsednika, je v odzivu na incident danes poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer.

Von der Leynova po govorčevih besedah pričakuje, da bodo institucijo, ki jo predstavlja, povsod ustrezno obravnavali. V njeni ekipi so v stiku s pristojnimi za organizacijo torkovega srečanja s ciljem, da se takšni incidenti v prihodnje ne bi nikdar več ponovili.

V komisiji so še pojasnili, da so srečanje pripravili po utečenih postopkih, vendar pa predstavniki njihove protokolarne službe niso potovali v Ankaro zaradi covidnih omejitev. O razlogih za sedežni red niso želeli govoriti, češ da je treba o tem vprašati turško stran.

Po torkovem srečanju von der Leynove in Michela z Erdoganom v Ankari je po spletu zaokrožil posnetek, na katerem Michela v Turčiji posadijo na stol poleg Erdogana, von der Leynova pa nekaj časa presenečeno stoji in reče “hm”. Nato posnetek prikazuje, kako sedi na kavču, nekoliko oddaljenem od sedežev predsednikov. Na kavču nasproti nje je sicer sedel tudi turški zunanji minister, ki je na srečanju spremljal Erdogana.

V komisiji so v povezavi s tem danes še dejali, da je bila predsednica presenečena, kar je jasno razvidno tudi na posnetku, a da se je odločila, da je vsebina pomembnejša od protokola. Protokolarni incident ne bi smel zasenčiti vsebine srečanja, je poudaril Mamer.

Govorec komisije je dejal tudi, da iz tega incidenta ne želijo ustvarjati velikega dogodka, kar pa ne pomeni, da to, kar se je zgodilo, ni pomembno. Storili bodo vse, da se takšen incident ne ponovi, je večkrat poudaril.

Posnetek o tem protokolarnem incidentu je sprožil burne odzive, zlasti z vidika vprašanja enakosti moških in žensk. Von der Leynova je sicer pozneje na novinarski konferenci v Ankari izpostavila globoko zaskrbljenost zaradi odstopa Turčije od istanbulske konvencije, ki je namenjena, kot je poudarila, zaščiti žensk in otrok pred nasiljem.

Kritike dežujejo tudi na predsednika Evropskega sveta, češ da bi se moral odzvati, morda zahtevati še en stol za von der Leynovo. Evropska poslanka iz liberalnih vrst Sophie in ‘t Veld je na primer na Twitterju vprašala, zakaj je bil Michel tiho.

Nekateri ob tem izpostavljajo, da je po protokolarni hierarhiji predsedniški položaj Evropskega sveta nad predsedniškim položajem Evropske komisije, a v komisiji so danes poudarili, da sta von der Leynova in Michel na enaki protokolarni ravni.

Incident sproža tudi širše vprašanje ugleda institucij unije, saj je po spodletelem obisku visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella v Moskvi to v nekaj mesecih že drugi primer ponesrečene obravnave visokih predstavnikov unije v tujini.

Piše: C.R.

Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje fuekbwtj Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!

©Radio Slovenc