Časi so takšnji, da se moramo pač vse bolj prilagajati prehrani in hrani, ki jo lahko doma pridelamo na svojih vrtičkih ali njivicah. Zato nam še bolj prav pride, da si kuhamo zdravo biološko hrano in na ta načim privarčujemo kar nekaj €, ki nam še kako prav pridejo za kaj drugega. Torej kuhajmo hrano na žlico, domače in po domače.

JOTA

Sestavine:

  • 1/2 kg fižola
  • 1/2 kg krompirja
  • 1/2 kg kislega zelja
  • 15 dag slanine
  • 1 čebula
  • 5 dag moke
  • 1 strok česna
  • 1 lovorjev list
  • 1 paradižnik
  • sol, poper

Priprava:

Fižol preberemo, operemo in namočimo čez noč. V različnih posodah skuhamo fižol, krompir in kislo zelje. Slanino narežemo na kose. Čebulo in česen sesekljamo. Na slanini popražimo čebulo. Zgostimo z moko in zalijemo z nekaj vode. Dodamo fižol, krompir in zelje. Prelijemo z vodo, v katerih smo kuhali te tri sestavine. Začinimo z lovorjevim listom, česnom in narezanim paradižnikom. Solimo in popramo. Kuhamo, da dobro prevre. Nato postrežemo.

Nasvet:

Joto lahko pripravimo tudi z mesom, ki ga kuhamo skupaj s fižolom ali zeljem.

Joto lahko pripravimo tudi s kislo smetano.

jota