Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

zdravstvoeu

Pozno sinoči so pogajalci političnih skupin v Evropskem parlamentu in držav članic dosegli dogovor o novem zakonu, ki bo olajšal izmenjavo zdravstvenih podatkov v Evropski uniji.

"To je velik uspeh za skupino EPP. Nova pravila bodo nekaterim ljudem, ki potrebujejo nujno oskrbo v tujini, resnično spremenila življenje. Če na primer nenadoma doživite alergijsko reakcijo in izgubite sposobnost govorjenja, bo ta novi zakon zdravnikom omogočil, da bodo v vaši elektronski dokumentaciji hitro našli informacije, ki jih potrebujejo. Vesel sem, da je prevladal razum," je dejal evropski poslanec Tomislav Sokol, glavni pogajalec Parlamenta za evropski prostor zdravstvenih podatkov.

"Evropski prostor zdravstvenih podatkov je zanesljiv, zaupanja vreden in učinkovit korak naprej v zdravstvu in raziskavah. Pomeni evropsko zdravstveno državljanstvo," je dejal evropski poslanec Javier Zarzalejos, pogajalec skupine EPP v Odboru za državljanske svoboščine.

"To je najpomembnejša odločitev za varovanje zdravja v Evropski uniji v zadnjih letih, če ne celo kdaj koli prej. Evropski prostor zdravstvenih podatkov bo koristil nam vsem. Ko bomo potovali v tujino, bomo lahko, če se bomo tako odločili, zlahka delili svoje zdravstvene podatke, kot so predhodne bolezni ali alergije, ki bodo s pomočjo umetne inteligence tudi takoj prevedeni. To bo rešilo številna življenja, saj bodo zdravniki lahko veliko bolje ocenili stanje, izognili pa se bomo tudi napačnim diagnozam in nesporazumom. Za medicinske raziskave je prav tako bistveno, da lahko medicinski podatki potujejo po Evropi v skladu z enotnimi merili za varstvo podatkov," je dodal Peter Liese, poslanec Evropskega parlamenta, tiskovni predstavnik skupine EPP v Odboru za okolje.

Nova pravila bodo zagotovila tudi boljše rezultate diagnosticiranja in zdravljenja, zmanjšala število zdravniških napak in preprečila nepotrebne preiskave.

"Z omogočanjem odgovorne izmenjave podatkov med državami članicami bomo prispevali k boljšemu razumevanju bolezni ter spodbudili razvoj novih zdravil in medicinskih pripomočkov," je sklenil Sokol.

 

VIR: EPP Skupina

Pin It

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc