Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Spoštovane državljanke in državljani, drage Prekmurke in Prekmurci, dan, ko se spominjamo združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je praznik vseh nas.

pv prekmurje


Čas, v katerem si je Evropa celila rane po uničujoči prvi svetovni vojni, je hkrati ponudil prostor za bolj trajne in pravične rešitve na vedno zapletenem evropskem zemljevidu. Priložnosti, da z našimi prekmurskimi rojaki za vselej zaživimo združeno, v enotni državi, si na pariški mirovni konferenci nismo pustili vzeti.
Velik del zaslug, da danes živimo znotraj skupnih meja, gre sijajnim narodnim buditeljem. Dr. Matija Slavič, dr. Jožef Klekl, Ivan Jerič in Miloš Küzmič – če omenim zgolj nekatere – so s svojim prepričljivim, z dejstvi podprtim aktivizmom ter s spretno diplomatsko žilico prispevali k uresničitvi dolgo neuslišanih strmenj preteklih generacij.
Združitev z matičnim narodom je dala prepotreben zagon za krepitev avtohtone kulture, jezikovne identitete ter narodne zavesti prekmurskega življa. Bila je podlaga za novo poglavje v političnem, kulturnem in gospodarskem življenju Prekmurja.
Danes, ko smo vedno tesneje povezani tudi v širšo, čezevropsko skupnost, je Prekmurje upravičeno sinonim za uspešno delujoč večkulturni in večverski prostor, prekmurski človek pa sinonim za spoštljivega, skromnega in solidarnega člana naše skupnosti.
Pogosto slišimo, da je Prekmurje regija rasti in priložnosti. Čas je, da smo po letih iskanja rešitev za razvojni preboj bolj konkretni in iskreni v željah, da prepoznamo in podpremo inovativnost, domače znanje ter željo po novih, trajnostnih pristopih, ki jih snujejo v regiji. Slovenska vlada je odločena, da tem ambicijam stopi naproti z željo, da se prebivalcem te čudovite regije omogoči bolj kakovostno življenjsko okolje.
Drage Prekmurke in Prekmurci, spoštovane državljanke in državljani, voščim nam lep praznik.

Vir fotografije: Rok Rakun, KPV.

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje kuaffpvq Pomagajte nam preprečiti SPAM!