Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

nancy pelosi taiwan

Kitajska v popolni pripravi za vstop v Tajvan!!! Ali je to dan "D", ko naj bi Kitajska izvedla invazijo na Tajvan?! Ali smo na poti novi vojni v katero se bo vpletla Kitajska, Tajvan in ZDA?

 

KITAJSKA je obljubila, da se bo "borila do smrti", saj so bile napotene vojaške ladje, tanki in lovska letala zaradi bojazni, da bi lahko vojna eksplodirala nad Tajvanom.

Peking je besen in je zagrozil z ukrepanjem, saj obtožuje ZDA, da jih provocirajo zaradi odcepitvenega otoka, za katerega je komunistična partija dolgo trdila, da pripada Kitajski.

Odločitev na obeh straneh je zdaj raztegnjena do prelomne točke s pričakovanim obiskom ameriške govorke in kritičarke Kitajske Nancy Pelosi na otoku.

Je druga v predsedniški vrsti, zaostaja le za podpredsednico Kamalo Harris.

In če se bo potovanje izšlo, bo najvišja ameriška političarka, ki bo obiskala otok - nekaj, kar bo razjezilo Kitajsko.

Peking trdi, da otok pripada njim, prebivalci Tajvana pa trdijo, da so ločen narod.

Vsaj dve kitajski vojaški ladji - rušilec in fregato - so opazili, da se skrivata pred otokom, kitajska bojna letala pa so brenčala blizu ločnice v Tajvanski ožini.

Zdi se, da srhljivi posnetki, ki so jih delili na kitajskem družbenem omrežju Weibo, prikazujejo kolono amfibijskih tankov, ki naj bi se kopičili na plažah v Fujianu vzdolž Tajvanske ožine.

Drugi posnetki prikazujejo veliko količino vojaške opreme, ki se premika po provinci, vključno s tanki na vlakih in kolonami vozil, ki blokirajo Xiamen.

Najbližja točka med Kitajsko in Tajvanom so otoki Kinmen, ki so približno šest milj vzhodno od Xiamena.

 

Kitajska obljublja, da se bo "borila do smrti" in množično zbira tanke na plažah zaradi invazije na Tajvan v slogu dneva D, kar spodbuja strahove pred tretjo svetovno vojno.

ZDA bodo "plačale ceno" - zadnji retorični napadi Kitajske glede morebitnega obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi na Tajvanu. O tem, kje je gospa Pelosi, še vedno ni znanega. Uradnica naj bi danes zapustila Malezijo z letalom ameriških letalskih sil, čeprav ni potrjeno, da je na krovu. Vse kaže, da naj bi nocoj pristala v Tajpeju. Če bo tako, bo najvišji uradnik ZDA, ki bo obiskal otok v več kot 25 letih.

Kitajska je zagrozila, da bo sestrelila Ameriško letalo, ki naj bi v njem bila Nancy Pelosi in tako preprečili pristanek na otoku.
"Jutri bi lahko bil najnevarnejši dan tega stoletja"

"Nancy Pelosi, predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, druga v vrsti, ki bo prevzela položaj od predsednika, če umre, je potrdila, da bo jutri odletela na Tajvan,".

"Tajvan je otok ob Kitajski in demokracija. Toda kitajska diktatura pravi, da je to pravzaprav odpadniška provinca, kitajsko ozemlje.

Bolt je dejal, da bo kitajska vojska "ukrepala", če Pelosi obišče otoško državo.

"Pravzaprav je Kitajska izvajala vaje z živim streljanjem v bližini Tajvana in je v nedeljo poslala eno od svojih letalonosilk z juga, očitno proti Tajvanu," je dejal.

"Ameriške vojne ladje so zdaj pripravljene za Tajvanom in nudijo zaščito."

 


 

Pelosi pristane na Tajvanu kljub grožnjam kitajske vojske z maščevanjem, če obišče

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je v torek pozno zvečer po lokalnem času pristala v Tajpeju kljub vojaškim grožnjam Kitajske ZDA in Tajvanu, če bi obiskala odcepljeni otok.

"Ameriška stran bo nosila odgovornost in plačala ceno za spodkopavanje suverenih varnostnih interesov Kitajske," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying na tiskovni konferenci v Pekingu prej v torek.

V sredo naj bi se srečala s člani tajvanskega zakonodajnega telesa in predsednico Tsai Ing-wen, pravi vir, seznanjen z načrtovanjem njenega obiska.

Težko pričakovana ustavitev je naletela na ostra opozorila Kitajske, ki je Belo hišo skrbela, da bi lahko sprožila krizo v Tajvanski ožini in poslabšala že tako napete odnose med ZDA in Kitajsko. Kitajska je poslala dve bojni letali Su-35 čez Tajvansko ožino pred prihodom Pelosijeve, poroča državna televizija CCTV.

Obisk ni bil vnaprej napovedan, prihaja pa v okviru turneje Pelosi po Aziji, ki vključuje Singapur, Malezijo, Japonsko in Južno Korejo, kjer vodi manjšo kongresno delegacijo. Je najvišja izvoljena ameriška uradnica, ki je obiskala Tajvan od takratnega predsednika parlamenta Newta Gingricha leta 1997. Vir, ki je seznanjen z načrtovanjem obiska Pelosi, pravi, da ji bo tajvanski predsednik podelil nagrado in pred odhodom v sredo obiskala muzej.

Otoška demokracija vlada sama sebi, toda Kitajska jo ima za svoje ozemlje. Govorice o obisku Pelosijeve so sprožile geopolitični vihar sredi stopnjevanja napetosti med ZDA in Kitajsko.

 

Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje mnzkunny Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc