Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

NERAZUMLJIVA ODLOČITEV VLADE: Zakaj Natova letala niso pomagala pri gašenju požarov?

gasenje kras


Ob požaru, ki je opustošil Kras, prihaja v ospredje tudi vprašanje mednarodne pomoči, ki jo v primerih naravnih katastrof velikih razsežnosti država upravičeno pričakuje glede na članstva v različnih mednarodnih organizacijah. Mnogi se zato sprašujejo, zakaj ni Slovenija zaprosila za pomoč svojega vojaškega zavezništva Nato. Sploh glede na dejstvo, da je vojaška baza, ki je odlično letalsko opremljena, zelo blizu – Aviano je od slovenskega Krasa oddaljen zgolj 138 km.
Znano je tudi, da so Natova letala izdatno pripomogla k umirjanju razmer v Črni Gori leta 2017, kot tudi v Grčiji. EADRCC je Natov glavni odzivni mehanizem za civilne krizne situacije na področju držav zaveznic. Deluje na 24/7 osnovi, torej stalno, in nudi koordinacijo tako prošenj po pomoči kot ponudb pomoči v primeru naravnih nesreč.

Vendar v primeru naravne katastrofe, ki smo ji bili v teh dneh priča v Sloveniji, vlada očitno za Natovo pomoč pri gašenju požara na Krasu ni zaprosila. Na naša vprašanja, ali je Slovenija zaprosila za pomoč zvezo Nato in ali so bila pri pomoči Sloveniji angažirana Natova letala iz vojaške baze v Avianu, ki je najbližja, so nam iz Ministrstva RS za obrambo poslali odgovor, iz katerega je razvidno, da Slovenija Nata ni zaprosila za pomoč, ampak je pomoč prišla prek mehanizma Evropske unije.
"Republika Slovenija je za pomoč iz tujine pri gašenju požarov na Krasu zaprosila preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Zaprosilu za pomoč pri gašenju iz zraka so se odzvale države v regiji, in sicer Italija, Avstrija, Srbija, Madžarska, Slovaška s helikopterji, Hrvaška s helikopterjem in letalom canadair ter Romunija, ki je pri gašenju sodelovala z dvema vojaškima letaloma Spartan," so zapisali v odgovoru.
Resda je ta mehanizem namenjen tudi za odzivanje na naravne nesreče, vendar je dejstvo, da je vojaška baza Nata v Avianu bistveno bližje Krasu kot Srbija, Slovaška ali Romunija. V boju z ognjem, kjer gre dobesedno za sekunde, je po mnenju strokovnjakov odločitev vlade, da Slovenija ni takoj zaprosila za najhitrejšo, torej najbližjo letalsko podporo pri gašenju požarov, preprosto nerazumljiva. Ne pozabimo: poleg ogromne materialne škode gre v prvi vrsti za vprašanje zaščite življenj ljudi!

VIR: regionalobala

 

Mi dodajamo!!!

Ali nebi bilo smotrno gledati na obseg požara in škode ob takšnem požaru, ko pa imamo na razpolago intervencije zveze NATO?! Zakaj jih naša vlada ni pozvala na pomoč pri gašenju, ko pa ima NATO obilo profesionalne opreme za takšne intervencije?! Škode bi bila za gotovo veliko majn in požar prej pogašen! Ali je to le politični odnos do zavezništva iz strani naše vlade???

Odgovra žal ni od nikoder.

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje kiuhtejr Pomagajte nam preprečiti SPAM!