Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

Frisland campina ena od največjih zadružnih mlekarn na svetu, z sedežem na Nizozemskem vsak mesec javno objavi garantirano ceno za kilogram mleka.

slovensko mleko1

Za mesec julij 2022 tako velja cena 60 centov za kilogram, kar preračunano na liter znaša 61,8 centa na liter, ob pogoju dosežene kvalitete 3,57 % beljakovin, 4,42% tolšče in 4,53 % laktoze in letni količini 875.000 litrov oddanega mleka. V to mlekarno oddaja mleko kar 15.700 kmetov iz Nizozemske, Belgije in severne Nemčije. Količina odkupljenega mleka jim je v letu 2021 padla za 3 %.

Frisland campina ima 10.500 kmetov članov, ter zaposluje 22.300 delavcev. V letu 2021 su ustvarili 172 mio evrov čistega dobička. Največ dobička ustvarijo z mlečnimi napitki in svežimi siri, kjer ima vodilno vlogo mozarela. Svoje izdelke izvažajo v 100 držav, v zadnjem času se zelo povečuje izvoz na Kitajsko in Afriko.

Zakaj je lahko mleko tako dobro plačano? Za obvladovanje tako velikega sistema je potrebno imeti odlično organizacijo, popolnoma avtomatizirano proizvodnjo in biti vpet v svetovni trg z mlečnimi izdelki. Naše tri mlekarne, kakor tudi kmetije se težko primerjajo z Nizozemskimi razmerami. Razlika med odkupnima cenama pa zelo boli, Nizozemski kmet dobi za liter mleka kar 32 % višjo ceno.

Ob dejstvu, da ima slovenski kmet, v povprečju bistveno slabše razmere za prirejo mleka in da so naše črede pet krat manjše, pa bi morala biti odkupna cena, pri nas višja kot tam zgoraj.

Če bodo na Nizozemskem kmetje, zaradi naravo varstvenih zahtev, morali zmanjševati svoje črede, bo mleka še manj in cena bo le še višja.

60 € na kravo molznico je namenila država, kot spodbuda kmetom pri veliki krizi, kar predstavlja pri mlečnosti 8.000 litrov na kravo in 42 centih odkupne cene za liter mleka le 0,75 centa spodbude na liter mleka ali 1,7% »dviga cene«.

Država bi se morala zavedati, v kolikor kmetje ne bodo imeli normalnih pogojev gospodarjenja, bo naslednjih leti prišlo do velikega osipa kmetij, na udaru bodo predvsem področja z omejenimi dejavniki. Poleg nizkih odkupnih cen, bo dodaten razlog za opuščanje kmetovanja, tudi trg delovne sile, ki mladim ponuja zaposlitev. Število brezposelnih v Sloveniji je najnižji točki v zadnjih 30 letih.

AVTOR: Tevž Tavčar
VIR: KMEČKI GLAS

Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje stipowtz Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!

©Radio Slovenc