Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi 2 lestvici, na katerih lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...

Na čigave račune se bo znova stekal krvavi teroristični denar? V kaj se vpleta Slovenijo in po čigavem ukazu iz vrha vodstva Slovenije? Ali Nova Ljubljanska banka omogoča financiranje brutalnih čečenskih borcev, ki izvajajo teror nad Ukrajinci?

nlb slovenija srbija

Na spletu se je pojavile informacije, da Nova Ljubljanska banka omogoča financiranje čečenskih borcev prek svoje beograjske podružnice NLB Komercialna banka. Spletni uporabnik Twitterja je na svojem profilu objavil posnetek zaslona, na katerem so vsi potrebni podatki za finančno donacijo brutalnim čečenskim borcem. Če informacije držijo, je NLB aktivna soudeleženka vojne v Ukrajini – na ruski strani. Gre za največjo afero banke takoj za tisto, ko je banka za iranski režim oprala milijardo ameriških dolarjev.

Financiranje rusko-čečenske agresije očitno poteka prek nekakšne spletne kampanje, v kateri se od uporabnika do uporabnika deli sporočilo z bistvenimi podatki za uspešno finančno transakcijo. V spletni objavi je videti številko transakcijskega računa za nakazila v evrih in dolarjih, SWIFT podružnice, fizični naslov banke in ime imetnika računa. Na koncu sporočila je še zahvala v številnih jezikih, ki jih govorijo domnevni donatorji.

Prenos sredstev naj bi bil mogoč prek beograjske podružnice NLB Komercialna banka, njena večinska lastnica je Skupina NLB. Slednja je decembra 2020 kupila 83,23-odstotni delež, za katerega je odštela 394,7 milijona evrov. Delež se je nato aprila 2021 povečal na 88 odstotkov, poroča See news. Predsednik uprave banke Blaž Brodnjak je tedaj dejal, da gre za pomemben mejnik na poti preobrazbe NLB skupine v regijskega prvaka. Skupina NLB je tedaj postala tretja največja bančna skupina v Srbiji. Integracija med bankama se je zaključila šele aprila letos.

Zaradi informacij, ki so se pojavile na spletu, smo na NLB poslali naslednja novinarska vprašanja:

Na spletu so se pojavile informacije, da NLB omogoča financiranje vojnega delovanja v Ukrajini. Natančneje, omogočala naj bi financiranje čečenskih borcev, ki slovijo po svoji brutalnosti. Zato vam zastavljamo naslednja novinarska vprašanja:

Ali lahko potrdite, da vaša beograjska podružnica NLB Komercialna banka pomaga financirati delovanje čečenskih borcev v Ukrajini?
V objavi je eksplicitno navedena številka transakcijskega računa, na katero lahko donatorji prenesejo sredstva za nadaljevanje ruske agresije na Ukrajino. Ali lahko potrdite obstoj transakcijskega računa?
Ali NLB pomaga financirati vojno delovanje tudi v Sloveniji ali drugih podružnicah v regiji?
Ali razkritje tudi sicer ponazarja svetovnonazorsko usmeritev Skupine NLB?

Odgovore bomo objavili takoj, ko nam jih posredujejo. Na uradni spletni strani imajo zapisano, da lahko odgovor pričakujemo v 24 urah.

Pranje iranskih milijard in financiranje Čečenov?
Če se informacije izkažejo za resnične, bo šlo za eno največjih afer, v katero se je zapletla Nova Ljubljanska banka, potem ko je za iranski režim oprala več kot milijardo ameriških dolarjev. Spomnimo, v času vlade Boruta Pahorja je iranski režim hotel prebiti mednarodne sankcije, pri tem pa mu je asistirala prav NLB, ki je zanj odprla številne transakcijske račune pod imeni, kot so Miki Miška, Racman Jaka in številne druge. Prek teh računov se je nato na različne transakcijske račune v tujini stekla milijarda dolarjev. Policija in pravosodni organi še do danes niso uspeli obsoditi niti enega vpletenega v največji finančni škandal v zgodovini Slovenije.

Čečenski borci slovijo po svoji brutalnosti
Za čečenske borce že dolgo velja, da so eni izmed najbolj brutalnih vojakov, ki sodelujejo v ruskih vojaških operacijah. Vojni v Ukrajini so se priključili kmalu po samem začetku februarja, od takrat naprej poleg agresivnega delovanja na terenu izvajajo še posebej silovito spletno kampanjo, v kateri se na posnetkih bahajo z javnimi eksekucijami in mučenji vojnih ujetnikov in civilistov. Po poročanju mednarodnih medijev so sodelovali v masakru v Buči, poročil o posilstvih je bilo od začetka vojne skoraj nešteto. Spomnimo naj le na tragično usodo Tetiane Zadorozhniak, ki jo je posilil nek čečenski borec, nato pa hladnokrvno umoril. Grozovit posnetek, ki prikazuje kraj zločina, so na spletu objavile ukrajinske oblasti.

AVTOR: Andrej Žitnik

Pin It

Prijava na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje vrcjwwxh Pomagajte nam preprečiti SPAM!