Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

Med leti 2010 in 2019 so jo zvišali za 24 odstotkov, medtem ko je v istem obdobju med Finci, le-ta upadla za 27,8 odstotka!

infant

Z razliko od zahodne Evrope, ki poskuša rešiti svoje nezavidljivo demografsko stanje preko spodbujanja priseljevanja, pa so Madžari ubrali povsem drugačno pot, ob čemer so začetni rezultati obetavni. Že pred epidemijo je bila, ko govorimo o demografiji, Evropa soočena s temačno vizijo. Stopnja rodnosti je namreč znašala manj od 2,1, kar predstavlja rdečo linijo obnavljanja prebivalstva.

Prav zato ni prav nič nenavadno, da evropska populacija predstavlja vse manjši del svetovnega prebivalstva. Vendar pa ne gre za povsem enakomeren pojav, saj nekatere zahodnoevropske družbe doživljajo manjši padec števila prebivalcev, v nekaterih primerih pa je ta trend celo obraten. Vendar pa je ta slika varljiva, saj se v državah, ki doživljajo pozitivno demografsko rast, ne gre zahvaliti pripravljenosti avtohtonih prebivalcev, da bi imeli otroke, marveč rastočemu številu priseljencev, ki običajno prihajajo z drugih celin, poroča Remix News.

Trije ključni razlogi za nizko rodnost v EU so: pomanjkanje želje imeti otroke, upad števila avtohtonih prebivalcev in hitro staranje prebivalstva. Računa se, da bo do leta 2050 evropsko prebivalstvo predstavljalo zgolj štiri odstotke svetovnega prebivalstva. Ta trend pa daje Evropi zelo slabo perspektivo za njeno umestitev v svetu, saj gospodarstvo najstarejše celine glede na svetovni BDP upada. Lani pa je epidemija še dodatno prizadela vse bolj starajočo se celino z vse manj otroci in ji prizadejala enormno škodo.

madzarskadruzina

Decembra 2020 se je število rojstev v Španiji zmanjšalo za 20 odstotkov glede na leto prej, v Franciji pa za 7 odstotkov in nato za 13 odstotkov januarja. Madžarska vlada pa je ob tem uvedla več mehanizmov, da bi obrnila ta škodljiv trend v svoji državi. Posledično se je stopnja rodnosti postopoma zvišala z 1,25 na 1,49, nato pa je po objavi Akcijskega načrta za zaščito družine leta 2019, ta stopnja (na žensko), tako rekoč v enem letu povzpela na 25-letno najvišjo vrednost, in sicer na 1,55, s čimer je sedaj Madžarska nad povprečjem EU, medtem ko evropsko povprečje vse od leta 2017 upada. Med leti 2010 in 2019 je bil na Madžarskem zaznan največji napredek znotraj EU, saj se je stopnja rodnosti povečala za 24 odstotkov. Nasprotno pa je bil največji padec zabeležen na Finskem, kjer se je želja po tem, da bi ljudje imeli otroke, v enakem obdobju, zmanjšala za 27,8 odstotka.

PIŠE Domen Mezeg (Nova24TV)

Pin It

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc