Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

Nemir v grških migrantskih centrih. Povečana koncentracija migrantov ob grško-makedonski meji. Turčija napoveduje odprtje meja po končani pandemiji. Obtožbe na račun grške obmejne straže so del propagandne vojne.

migranti

Prebivalci grških naselij v pokrajini Idomeni ob grško-makedonski meji poročajo, da na njihovo območje prihaja vedno več migrantov. Lokalne oblasti potrjujejo opažanja lokalnega prebivalstva in menijo, da se v teh prvih pomladnih dneh pripravlja na tako imenovani balkanski migrantski poti nov val migrantov tretjega sveta, ki se želijo dokopati do bogate sociale predvsem zahodnoevropskih držav. Grške oblasti sicer menijo, da za zdaj še ne gre za »sveže« migrante, ki bi prišli iz Turčije, oziroma da so ti v tem novem kopičenju migrantov na območju Idomenija za sedaj še v manjšini. Po mnenju grških oblasti gre večinoma za migrante, ki so prezimili v migrantskih zbirnih centrih v Grčiji, v preteklih nekaj dneh pa so jo pobrisali iz centrov in se zdaj zbirajo okoli Idomenija, kjer upajo, da bodo našli možnost za prestop meje s Severno Makedonijo. »Nekateri si najamejo prevoznike in se pripeljejo na to območje z različnimi vozili,« pravijo domačini v Idomeniju. »Drugi se pripeljejo z vlaki, nekateri pridejo sem kar peš. Zbirajo se v skupine, ki prenočujejo na okoliških poljih in čakajo na priložnost, da prestopijo mejo.«

Priljubljena točka na migrantskih poteh

Idomeni je med migranti ena najbolj znanih točk na poti proti sociali Zahodne Evrope. V času velikega migrantskega vala leta 2015 je šlo čez to območje na deset tisoče ljudi. Še celo v kasnejšem obdobju so

meje prehajale večje množice migrantov. V letu 2016 je tako rekoč v enem samem zaletu mejo prestopila skupina osem tisoč migrantov in se napotila naprej proti zahodu. Seveda pa je na tem območju mejo prestopilo tudi lepo število nekaj manjših skupin, ki so štele od nekaj ducatov do nekaj sto migrantov, če mnogih skupinic in posameznikov niti ne štejemo.

Idomeni je zelo priljubljena točka na migrantskih poteh tudi zato, ker je v preteklih letih na tem območju delovala močna mreža migrantoljubskih aktivistov, ki so pomagali migrantom pri nezakonitem prestopanju meje. Večinoma so bili iz grških nevladnih organizacij, ki jih financirajo globalistične elite, deloma pa so na pomoč priskočili tudi somišljeniki iz zahodnoevropskih držav. Šlo je za dobro organizirano mrežo, ki je natančno preučila »mrtve kote« policijskega obmejnega nadzora in na teh točkah pomagala migrantom prestopiti mejo. Novica se je bliskovito razširila med migranti in zato je Idomeni med migranti tako priljubljena točka. Te priljubljenosti ni omajal niti incident pred leti, ko so migranti po nasvetu »aktivistov« skušali prestopiti obmejno reko, ki naj bi imela nizek vodostaj, pa se je izkazalo, da gre za napačno informacijo. Ta napačna domneva je terjala življenja treh migrantov, seveda pa migrantoljubski aktivisti tega »kiksa« niso obešali na veliki zvon in tudi mediji niso pobesnelo iskali krivcev za smrt treh migrantov. Preprosto »ups« in pogumno naprej v boj z multikulturno Evropo.

Nemir v migrantskih centrih

Sicer pa je v teh časih pandemije kitajskega virusa večina grškega policijskega osebja in opreme uporabljena pri uvajanju ukrepov za zajezitev pandemije COVID-19, posledično pa se je zato zmanjšal nadzor meje. »Policijska navzočnost tako rekoč ne obstaja,« se pritožujejo domačini. »Nekoč so ob meji stalno patruljirali trije policijski avtomobili, zdaj pa ni nobenega več. Policija je vsa sredstva namenila za boj priti pandemiji, za migrante pa se komajda še zmeni.«

Zaradi tega seveda ni čudno, da so se številni migranti v takšnih razmerah brez težav »odjavili« iz migrantskih centrov in se podali na pot proti zahodu. Sicer pa zaposleni v migrantskih zbirnih centrih po Grčiji v zadnjih tednih zaznavajo opazno povečanje nemira med tam zbranimi migranti. Incidenti se kar vrstijo tako med migranti samimi kot tudi med migranti in tam zaposlenim osebjem. Prihaja do izbruhov nasilja, v nekaj primerih so skušali migranti tudi požgati centre. Nemir je opazen tudi v migrantskem centru v Idomeniju, pravijo domačini. V preteklih tednih je prišlo so več krvavih pretepov med migranti. Spopadi potekajo predvsem med pakistanskimi in afganistanskimi migranti, čeprav napetosti vladajo tudi med drugimi nacionalnimi skupinami.

Turčija spet grozi

Kot rečeno, so akterji omenjenih težav v veliki večini »stari migranti«, ki so prišli v Grčijo lansko jesen. Pritoka svežih migrantov, vsaj opaznega, iz Turčije za sedaj še niso zaznali. To pa ne pomeni, da se to ne bo v kratkem spremenilo. Pravzaprav iz turških vladnih krogov že napovedujejo, da bodo, »takoj ko bo pandemije konec«, na široko odprli meje milijonski množici migrantov, ki so zdaj v Turčiji. Nekateri sicer menijo, da gre za običajno izsiljevanje Erdoganovega režima, ki skuša z grožnjo odprtja meja za množične migracije od Evropske unije izsiliti nekaj milijard evrov »ekstra« finančne pomoči, kar se mu, kot izkušnje kažejo, vedno tudi posreči. To je velika napaka Evrope, saj za začetek z uklanjanjem izsiljevanju sporoča Erdoganu, da je šibka, in drugič meče v veter dragocene resurse, ki bi prišli zelo prav, če bi Erdogan grožnjo kljub prejetemu denarju uresničil. Nobenega zagotovila namreč ni, da bi se svojega dela dogovora tudi dejansko držal, da ne govorimo o njegovih pogostih izjavah, da bodo migranti, ki so pretežno muslimani, v prihodnosti osvojili vso Evropo in to »brez izstreljenega naboja«.

Propagandna vojna

Nekateri poznavalci menijo, da zna Turčija v kratkem dejansko odpreti meje migrantom, kar naj bi dokazovale izjave turških oblasti, ki obtožujejo Grke, da množično mučijo in ropajo ter celo morijo migrante. Turki namreč trdijo, da je grška obalna straža skupini migrantov zvezala roke in jih pometala v morje. Gre seveda za precej prozorno laž. Kako bi namreč dva migranta z zvezanimi rokami zdržala v morju dolge ure, dokler ju ne bi »rešili« Turki? In zakaj bi Grki sploh reševali iz morja migrante, da bi jih potem spet zmetali nazaj v vodo? Lahko bi čoln preprosto povozili ali potopili kako drugače.

Grki menijo, da gre pri vseh teh zgodah o šikaniranju migrantov za premišljeno propagando, s katero skušajo Turki »zakuriti« evropsko javno mnenje in medije. Želijo ustvariti ogorčenje in pritiske, ki bi prisilili Grčijo, naj suspendira nadzor meja. In če bi se to zgodilo, bi Turki lahko sprožili migrantski val in »obdarovali« Evropo iz milijoni migrantov tretjega sveta.

Piše: Bogdan Sajovic

Pin It

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc