Radio Sloven'c sporoča: ->     Dobrodošli na strani radia Sloven'c ...     Vljudno vas vabimo k ogledu vsebin, katere skrbno pripravljamo za vas ...     Ponujamo vam tudi ANKETO, na kateri lahko oddate vas glas ...     Vabljeni tudi k poslušanju našega radia ...     Na radiu se sliši mešana glasba...     DONACIJE - Za normalno obratovanje našega radia potrebujemo denarna sredstva, zato vas vljudno prosimo za vaše donacije. Višina doniranega zneska je povsem po vaši izbiri. Sredstva lahko nakažete na PAYPAL... Vsem se že vnaprej najlepše zahvaljujemo! Uredništvo radia Radio Sloven'c

Ansambel Lun'ca smo se po Švedski in Nemčiji odpravil še na drug konec oceana, k našim rojakom v Argentini. Prejšnji torek smo spakirali kovčke in se odpravili proti eni največjih dogodivščin na naši skoraj desetletni glasbeni poti.

lunca6

Z veseljem smo se odzvali prijaznemu povabilu in s pristno slovensko pesmijo popestrili I. Vseslovensko srečanje in VII. Martinovanje v Mendozi.

Štiridnevno srečanje, ki je na enem mestu zbralo skoraj 500 Slovencev iz celotne Argentine, Brazilije, Urugvaja, Čila in Kanade, je ponudilo raznolik program, ki ga je, kot je za Slovence značilno, popestrila tudi prava slovenska glasba. Že prvi dan se je zaokrožil s Slovenskim kulturnim večerom, kjer se je poleg ubranih glasov argentinskih Slovencev in skrbno odplesanih korakov folklornih skupin, prvič na tem srečanju zaslišala harmonika in slovenska pesem v naši izvedbi. Ker pa ni slovenskega srečanja, kaj šele martinovanja, brez večnih skladb kot so »V dolini tihi«, »Slovenija, od kot lepote tvoje« in mnogih drugih, je bilo za ples v ritmu polk in valčkov poskrbljeno tudi v naslednjih dneh. Tako je v soboto domača glasba zazvenela na sproščenem druženju ob odličnem argentinskem asadu po ogledu ene od mendoških vinarn, pa tudi ob sklepu tega prvega vseslovenskega srečanja v Argentini, ko se je po slovenski maši dogajanje preselilo v prostore Slovenskega doma v Mendozi. Pristno vzdušje in dobro voljo je bilo moč čutiti v zraku in prav nikomur se ni mudilo domov.

Ob tej priložnosti smo se sprehodili tudi po ulicah mesta, kjer je moč najti tudi poseben trg, in sicer Trg Republike Slovenije, ki ga krasijo številni slovenski simboli. Novembra 1991 so ga s podporo mesta postavili prav mendoški Slovenci. Gre namreč za prvo tovrstno počastitev samostojne in neodvisne Slovenije zunaj matične domovine.

Nedvomno je slovenska pesem tista, ki že desetletja, stoletja pomembno prispeva k ohranjanju slovenske besede, kulture, izročila in združuje Slovence, ki so svoj drugi dom našli na tujem. Domače viže so značilne za vsako pristno slovensko praznovanje in ansambel Lun'ca smo z našimi rojaki poskrbeli, da je bila tudi ta priložnost pravi praznik slovenstva. Verjamemo, da smo jim z iskreno pesmijo, tudi mi prinesli košček domovine in jih tudi na ta način spodbudili k še nadaljnjem negovanju slovenske identitete. 

Kljub dolgi vožnji, potovali smo skoraj štiri dni, se kar šestkrat vkrcali v letalo in pri tem stopili tudi na italijanska, španska, perujska, brazilska in nemška tla, smo se iz dežele sonca in dobrega vina, kot pregovorno imenujemo te kraje, vrnili polni lepih občutkov. Štiri dni izjemnih doživetij, predvsem pa srečanj s srčnimi in iskreno ponosnimi Slovenci, ki so svoj drugi dom našli čez lužo, se bodo za vedno zapisali v spomin.

Hvala Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Veleposlaništvu Republike Slovenije v Buenos Airesu, Društvu Slovencev v Mendozi, predvsem pa vsem rojakom, s katerimi smo zadnje dni spletli pristne prijateljske vezi, da so nam omogočili to življenjsko izkušnjo, ki je ne bomo nikoli pozabili. Se še srečamo!

Pin It

Naročite se na novice

Vaš E-mail 
Ime 
Vnesite naslednje exiyxjnr Pomagajte nam preprečiti SPAM!
    

OBVESTILO IN POJASNILO!!!
Vse pravice pridržane. Uredništvo Radia Slovenc NE odgovarja glede vsebine prispevkov, saj mi le povzemamo in objavljamo novice necenzurirano, ki so nam posredovane in dostopne!!!
(Zapisi na SPLETNIH družbenih omrežjih so nelektorirani in ne izražajo vedno mnenja portala radia Slovenc)!!!
(Vsebine so avtorsko delo posameznika, podjetij, organizacij... in ne odraža vedno stališča uredništva portala)!!!

©Radio Slovenc